ВАЦ печелеше в България. Защо продаде?

Според материал на австрийския вестник Die Presse, “Вестникарска група България“, която доскоро беше собственост на германския медиен концерн WAZ, е носела печалби на собствениците си. Въпреки спада на приходите от реклама и на тиража в последните месеци, българската медийна империя на WAZ е била печеливша. Така че вероятно роля в оттеглянето от България са изиграли не толкова икономически, колкото политически фактори.

Още през август собственикът на WAZ Бодо Хомбах коментираше: „Тесните връзки между олигарсите и политическата власт отравят пазара“. Тогава Хомбах съобщи, че смята да се изтегли от Югоизточна Европа, но посочи, че специално от България няма намерение да се маха. От централата на WAZ в Есен във вторник обаче Хомбах обяви, че след 13 години в България той продава активите си у нас, защото е получил „атрактивна оферта“.
Колко атрактивна? Цената се пази в тайна, но според някои български медии, сумата е 64 млн. евро. Източници на австрийския Standard пък посочват 45 млн. евро.
Интересно е, че докато се спекулираше кой ще е новият собственик на Труд и 24 часа, сред купувачите се спрягаше и Газпром. Оказа се, че следите на купувача водят към Австрия: новата холдингова структура BG Printmedia GmbH, включила интересите на Карл Хабсбург, и виенските му партньори Даниел Руц и Христо Грозев, както и Огнян Донев и Любомир Павлов от българска страна.
Австрийските вестници коментират, че въпреки мнозинството на медийната компания на Карл Хабсбург в БГ Принтмедия, повечето пари са осигурени от шефа на Софарма Донев и бившия депутат от СДС Павлов.
Вероятно собственикът на WAZ Бодо Хомбах се е съгласил на толкова сложна схема, за да предотврати агресивното разрастване на медйната групировка на Ирена Кръстева „Нова българска медийна група“ – предполагат австрийските издания. Във вторник при обявяването на сделката Хомбах изрично посочи, че има ангажимент не само към поддържането на журналистически стандарти в своите издания, а и към това, в какви ръце ги оставя, когато се оттегля.
Същевременно нещата започват да изглеждат малко по-сложни, след като Интернет изданието „Биволъ“ откри в базата Булстат данни за свързани интереси на собственика на „Софарма“ Огнян Донев с Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка и с Ирен Кръстева чрез инвестиционно дружество „Надежда“, което е едновременно собственост на „Софарма“ и на полиграфическия комбинат Родина, който пък е печатницата на „Нова медийна група“.
Карл Хабсбург искаше да навлезе на медийния пазар в България още през миналата година. През юни 2009 г. се смяташе за сигурно, че неговата компания Stevia Communications е придобила 50% от ТВ Европа. Сделката обаче се е провалила.
Христо Грозев, управител в българското дружество, придобиващо активите на ВАЦ, в деня на сделката обяви като една от целите на пресгрупата да се гарантира свободата на словото в България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *