Вдигат двойно данък здраве

СОФИЯ. Здравните осигуровки у нас ще скочат двойно до 2007 г. Това обяви шефът на КНСБ Желязко Христов вчера. Тревожната новина е следствие от увеличението на бюджета на здравната каса и драстичното намаляване на резерва й в БНБ, обясни синдикалният лидер.

В петък на заседание на НЗОК беше приет проект за изменение на закона за бюджета на касата за 2005 г. Според документа бюджетът за здраве скача от 4,3% от БВП на 4,9 на сто.

Това само по себе си е добра новина, но проектът е хипотетичен, коментира Христов. Не е добре обмислен и механизмът, по който ще се компенсира увеличението, смята той.

В БНБ се съхранява резервът на касата, който е около 620 млн. лв. Заради измененията на бюджета обаче сумата ще намалее с 500 млн. лв., а в резерва ще останат едва около 100 млн. Така до 2007 г. тези пари ще се изчерпат и за да се попълни отново бюджетът за здраве, ще се увеличат налозите, твърди Христов.

Според него трябвало да се обвърже държавният бюджет с този на НЗОК и НОИ. От здравната каса пък коментираха вчера, че не се предвижда увеличение на вноските до 2007 г.

Александра Златинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *