Вдигат заплатите на преподаватели и социални работници

Бюджетът през 2016 г. ще предвиди увеличение на заплатите на учителите, обеща финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче не се ангажира с какъв процент ще е вдигането на заплатите.

През тази година ще бъдат отпуснати 20 млн. лв., които преподавателите ще получат като бонуси, обясни още Горанов. Тази схема се правела, за да не се ангажира бюджетът евентуално с по-високо увеличение, отколкото може да понесе, обясни министърът.

Увеличение на заплатите ще има и в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда, съобщи още финансовият министър. За това увеличение настоявал социалният министър Ивайло Калфин, защото в агенциите са едни от най-ниските заплати в цялата администрация.

През 2016 г. няма да има изискване за ново съкращение на чиновниците с 10%, каза финансовият министър.

МВР няма да получи исканите над 21 млн. лв., за да плати обезщетения на пенсионирани полицаи, докато не се реформира, каза още Горанов. Това е трето искане от вътрешното министерство, след като не бяха отпуснати първо 14, а след това 16 млн. лв. за тези обезщетения. Преди 2 седмици премиерът Бойко Борисов успокои, че пари за полицаите и военните ще има.

В първа категория труд с привилегии за ранно пенсиониране и пр. трябва да останат само полицаите, които работят на улицата. Хората, които са на бюро, трябва да преминат в масовата трета категория, обясни Горанов каква реформа иска да види в МВР, за да отпусне нужните средства. Той дори се закани, че ако МВР не направи само̀ промените, той ще им ги прокара през закона за бюджета.

Премиерът Бойко Борисов пък обеща Коледни и Великденски пенсии и през 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *