Ведомства ще се състезават за пари

Елементи на реално програмно бюджетиране се готви да въведе от догодина кабинетът “Орешарски”. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Петър Чобанов в блиц контрола пред парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Най-вероятно министерствата няма да получат 100% от бюджетите си, а част от средствата ще бъдат отделени в резервен фонд в централния бюджет. Ведомствата ще се състезават за парите в него с конкретни проекти, които насърчават растежа и заетостта. Те ще се оценяват по конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати. Целта на модела е да стимулира ведомствата да работят за конкретни цели и да оптимизират разходите си. Идеята е на твърде ранен етап и подробностите още не са ясни. Тепърва предстои моделът да бъде обсъден с министрите.

Депутатите от опозицията разкритикуваха Чобанов за разпределението на парите от актуализацията на бюджета. От справката на МФ стана ясно, че от обещаните 160 млн. лв. едва към 30 млн. лв. ще отидат за просрочия, а всички разплащания към бизнеса са не повече от 60-70 млн. лв. “Как се вписват в обещанията ви предвидените средства за мотокрос и за лицензи за софтуер. Това ли са най-важните приоритети”, попита Владислав Горанов от ГЕРБ. В отговор финансовият министър Петър Чобанов обясни, че предвидените 3,6 млн. лв. за провеждането у нас на световен и европейски шампионат по мотокрос ще бъдат премахнати от постановлението на Министерския съвет. Чобанов заяви още, че ако има готовност от страна на аграрното министерство, земеделците ще получат 200 млн. лв. от субсидиите си преди Нова година.

ДДС

Несъбраният ДДС през 2011 г. в България е бил 604 млн. евро, или 1,6% от БВП на страната, става ясно от изследване на ЕК. Общо държавите от ЕС са изгубили 193 млрд. евро от неплащане на налога през 2011 г., което се равнява на 1,5% от БВП на съюза. Вместо планираните 1,097 трилиона евро данъчните са събрали 903,9 млрд. евро. Най-зле е положението в Румъния, където несъбраният ДДС е 7,9% от БВП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *