Здравната каса и зъболечението

Зъболекарските услуги заплащани от Националната Здравноосигурителна Каса (НЗОК) в България са не особено изобилни, но за сметка на това редовни. Една от целите на това е да се стимулираредовното профилактично посещение при зъболекари решаването на проблемите в ранен стадий, преди да се е стигнало до усложнения.

Здравната каса и зъболечението

От няколко години отпадна понятието „личен зъболекар”, в смисълът му на оказване на услуги, финансирани от НЗОК. В момента Вие можете да използвате полагащия Ви се пакет услуги във всеки кабинет, който има договор с касата на територията на цялата страна без значение от Вашето местожителство.

Услугите се използват след проверка на здравноосигурителния Ви статус – вашите права трябва да са непрекъснати към датата на ползването на услугата. Необходимо е да представите своята здравноосигурителна книжка (тъмносиня).

Пакетите, които финансира касата са два – за лица под 18 години и за лица над 18 години.

Лица, ненавършили 18 години

Малките пациенти имат право годишно на доплащане от касата на един профилактичен преглед и четири други от следните манипулации –лечение на кариес,лечение на пулпитипериодонтит(коренови лечения) ивадене на млечни и постоянни зъби.

Стойността на пакета в момента може да се оцени на около 150 лв. годишно.

Лица, навършили 18 години

За възрастните пациенти касата доплащачаст от профилактичен преглед и част от две манипулации, които могат да бъдатизработка на пломба иливадене на зъб. Възрастните пациенти дължат освен нормираните доплащания и потребителска такса, която е 1% от минималната работна заплата, освен в случаите, когато са освободениот нея.

Стойността на пакета за възрастен на година е около 55 лв.

Ценоразписите на здравната каса включват използването на базови материали като е възможно доплащане за по-добри и съвременни материали при желание на пациента. Важна особеност за зъбните услуги, доплащани от касата е, чесумите, неизползвани за съответната календарна година, не се прехвърлят за следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *