Великата софтуерна китайска стена

Продукцията на водещите американски IT компании е изключена от списъка на държавните доставки на Китай, съобщи Reuters. Властите в КНР обясняват това с лошото ниво на техническата поддръжка, макар експертите да са уверени, че истинската причина е в недостатъчната безопасност на вносния софтуер.
Освен това Китай иска да разчисти пазара под натиска на растящия брой собствени компании и да ги обезпечи със стабилни източници на доходи.

По думите на незован източник, от блокирания внос на американските софтуерни компании по държавни поръчки най-много е пострадалаCisco. Още в края на 2012 г. Китай купи от нея над 60 вида различни продукти, сред които персонални компютри, сървъри и маршрутизатори. В същото време, в последната версия на списъка с държавни доставки от декември 2014 г., продуктите на Cisco отсъстват.

Сериозно е намалял и броят на закупените от китайското правителство лаптопи, персонални компютри и смартфони на корпорацията Apple, компютри, сървъри и компоненти от компанията Intel, а така също и софтуер от McAfee и Citrix Systems.

По данни на Reuters, броят на допуснатите до държавни доставки западни софтуерни компании е паднал с 1/3 през 2014 г.

Експертите вече свързваха решението на властите в Поднебесната империя с желанието да се увеличи информационната безопасност след разпространената от Едуард Сноудън информация за наличие на шпионски програми.

«Инцидентът със Сноудън създаде огромно недоверие у много страни към американските IT продукти. Вина за отказа на Китай от покупка на американски софтуер частично носи и правителството на САЩ», — смята ученият от Пекинския университет по икономика и бизнес Ту Синьцюан.

Тази версия частично се потвърждава и от жалбите на работещите в Китай американски софтуерни компании от нарастващите през последната година проверки на продукцията им. Редица компании, сред които Cisco и Apple, дори изпратиха официални писма до китайското ведомство по надзора с искане да се отменят необоснованите проверки. Те настояха да се премахне изискването да се използват китайски алгоритми за шифроване при преводите на средства през местни банки.

«Не веднъж се сблъскваме с това, че геополитически въпроси влияят негативно на нашия бизнес в редица страни», — отбелязва представител на Cisco. Останалите пострадали компании отказват да коментират ситуацията.

Друг източник на Reuters посочва още една причина за отказа на Китай да внася американски софтуер. По неговото мнение, властите в Поднебесната империя се опитват да намалят нивото на конкуренция на китайския пазар с високите технологии от страните в САЩ и Европа. Изтеглянето на западните компании от китайския пазар позволява да се обезпечи пазарът на китайска продукция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *