Световната продукция на диаманти се оценява на 13 млрд. долара

Световният пазар на диаманти е в процес на мутация и като всички други отрасли се движи по пътя на глобализацията и необходимостта от концентрация. Това е мнението на известният белгийски специалист по диаманти Марсел Залк, който от 35 години търгува със скъпоценни камъни.

Името му нашумя с жалбата до Европейската комисия срещу компанията De Beers, ко¬ято, по неговото мнение, заема доминираща позиция на пазара на диаманти в Антверпен и по този начин нарушава законодателството на ЕВросъюза за свободната конкуренция.

В момента световната продукция от необработени диаманти възлиза на около 160 милиона карата и се оценява приблизително на $13 милиарда. Концентрацията в пазара на диаманти дава преимущества на крупните компании, докато малките и средните не могат да се включат в тази тенденция по силата на финансови причини или отсъствие на достатъчно запаси.

Тази тенденция принуди много играчи на този пазар да се разделят с бизнеса си. По принцип пазарът с „предмети на разкоша“ е успешен. Диамантите се ползват с особено предимство, но търсенето е съсредоточено към камъни с отлично качество. В момента най-големият дял търговски операции със скъпоценни камъни държи Индия. Преимуществото е в това, че страната разполага с евтина работна ръка.

Благодарение на това нито една друга страна не е способна да издържи конкуренцията с Индия. В допълнение, развиващата се икономика на тази страна с нейния потребителски потенциал, й дава статус на привилегирован играч в търговията с готова продукция. Търсенето на диаманти в САЩ е устойчиво, докато в Китай ръстът на този бизнес се снижи няколко пъти.

Засега няма изгледи естествените камъни да бъдат заменени със синтетични диаманти. Изкуствено създадени диаманти е имало винаги, но магията на истинския камък е в натуралността, посочва Залк. И двата продукта имат своето място в създаването на ювелирни ценности, но те не са равностойни. „Смятам, че естествените диаманти съхраняват своята привлекателност, тъй като те представляват и инвестиционен инструмент, докато по отношение на ценността на синтетичните камъни има много въпроси“, посочва експертът.

Пазарните цени на диаманти са стабилни. Ограниченията в растежа се дължат на напрегнатата ситуация в Еврозоната, геополитическата криза – особено в Централна и Източна Европа, тенденциите във валутния курс на щатския долар. Търговците на едро очакват ново развитие, преди да вземат ясни позиции по цените. Има липса на обработени диаманти от най-високо качество и пазарът е много селективен. Въпреки това, търговците не бива да бъдат песимисти, а да се опитат да предложат стока, която да е привлекателен инвестиционен инструмент в днешната ситуация, препоръчва Залк.

Разнообразното творчество на ювелирите позволява да се жонглира както с моделите, така и с цените. Главното за търговците е да съхранят своята репутация, така че клиентът да се обръща точно към тях, когато се замисли за „скъпоценност и качество“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *