Великденската салата ще ни излезе солена

Традиционната зелена великденска салата ще излезе скъпа на българина и тази година, показа проверка на в. „24 часа“ по зеленчуковите тържища.
От 60 ст. до 1,60 лв. на бройка вървят марулите по борсите. На пазара вече цените са в диапазона от 80 ст. до 2 лв., има и по-скъпи.
За салата за четирима трябват поне две марули. Още поне 60 ст. излиза връзка репички, толкова е и връзката пресен лук, което означава, че порция за четирима на Великден може да излезе и 5 лв., въпреки че е приготвена вкъщи.
“Това е традиционното поскъпване на салатите преди Великден и Гергьовден, но заради нетрайната стока цената пада много бързо”, коментира зам.-шефът на „Булгарплод-Слатина“ Андрей Андреев.
Най-скъпите зелени салати са внесени от Гърция и са много по-добро качество от българските, обясни той по повод големите разлики в минималните и максималните цени, които има по борсите. Гръцката маруля била и много по-голяма от нашата. След като минат празниците обаче, всички видове салата ще поевтинеят, категоричен бе той.
Вероятно и преди празниците ще могат да се намерят по-евтини марули, но те няма да са добро качество или ще са вече увехнали. Поскъпване и на доматите и краставиците отчетоха от Държавната комисия по стоковите бърси и тържища. Доматите са стигнали до 2,34 лв. на килограм, което е с 13,6% по-висока цена от предната седмица. При краставиците повишението е с едва 1,4% до цена от 2,16 лв. на килограм.
„Тези зеленчуци вече стигнаха пика си и вероятно ще се задържат на тези цени или дори леко може да паднат“, коментира обаче Андреев.
Причината за поскъпването били нови митнически такси, които вдигнали цената на вносните зеленчуци.
В момента турските домати се търгували на едро за 2-2,30 лв. на килограм. Тези от български оранжерии обаче стигат и до 3 лв. на килограм, обясни зам.-шефът на „Булгарплод-Слатина“. Нашите домати обаче са все още в малки количества на пазара. „Краставиците дори леко паднаха в последните дни и от 2,10 лв. слязоха на 1,90 лв. на килограм“, съобщи още Андреев.
Най-голямо през миналата седмица е било поскъпването на морковите, които на едро вече гонят левче за килограм, съобщиха от държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За сметка на това леко са поевтинели кашкавалът и пилешкото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *