Синодът наел самолет до Божи гроб за Великден

Светият синод е наел самолет, за да докара за Великден благодатния огън от Божи гроб, съобщи електронното издание на в. “Труд”.
Рано сутринта на Велика събота – 18 април, църковно-държавна делегация ще отпътува за Светите места, за да донесе и разпространи чудния пламък из цялата страна навръх Възкресение Христово.
Премиерът Сергей Станишев бил готов да отпусне правителствения “Фалкон”, но по същото време екипажът на самолета трябвало да бъде на планово обучение на тренажор. Ето защо владиците от Светия синод се събрали и решили да наемат за мисията аероплана “Чалънджър 600” на “Еър Лазур” – авиокомпанията на “Петрол”.
14-местната машина щяла да вземе на борда си Варненския митрополит Кирил, Пловдивския Николай, транспортния министър Петър Мутафчиев, шефа на болница “Лозенец” д-р Любомир Спасов и временния началник на дирекция “Вероизповедания” Емил Велинов. Въоръжени с военни фенери, които вече няколко години пренасят без проблеми огъня от Божи гроб, духовниците и представителите на светската власт ще отпътуват за Тел Авив.
След слизането на пламъка самолетът ще се завърне у нас, като предварителните планове са да кацне първо във Варна (където с единия фенер ще слезе дядо Кирил), после в Пловдив (където ще слезе дядо Николай) и най-накрая в София – между 20 и 20,30 ч на 18 април. На летищата ще чакат свещеници от цялата страна, които ще поемат към енориите си, за да разпространят огъня сред миряните точно в полунощ, когато ще се поздравим с “Христос воскресе!”
В столицата огънят ще бъде закаран в параклиса на Синодалната палата, а половин час преди полунощ ще бъде пренесен с тържествено литийно шествие до катедралата “Св. Александър Невски”. В 23,45 ч той вече ще бъде в ръцете на патриарх Максим, който ще го разпространи сред християните, събрали се в храма. Посрещането на огъня и богослужението за Великден обикновено се предават пряко по БНТ.
Няма информация колко ще струва на синода ползването на самолета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *