Великобритания и Китай подписаха договори за 14 млрд. лири

Договори за над 14 милиарда британски лири подписаха Великобритания и Китай по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Лондон. Това съобщи британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес и БТА.

„Великобритания е най-отворената икономика в Европейския съюз, най-отворената за китайски инвестиции“, изтъкна Камерън на съвместна пресконференция с китайския си колега.

Споразуменията са в сферата на добива на газ, финансовите и банковите услуги, допълва ИТАР-ТАСС.

Голяма част от общата сума е за договора на британската енергийна компания Би Пи (ВР) за доставка на втечнен природен газ на китайската компания Си Ен О О Си (CNOOC) за над 12 милиарда лири в период от 20 години.

Споразумения за партньорство бяха подписани и от Ролс-Ройс (Rolls-Royce) в сферата на гражданската ядрена енергетика и борсовата група Лондон сток иксчейндж (London Stock Exchange) с китайски банки.

Китайският премиер Ли Къцян и съпругата му Чън Хун бяха приети и от кралица Елизабет Втора в замъка Уиндзор.
Срещата е била в бялата зала на древната средновековна крепост от 11 век, където Елизабет Втора прекарва повечето си уикенди.

Всекидневникът „Таймс“ твърди, че срещата с Елизабет е била поставена от Пекин като условие за посещението. Британската кралица се среща само с посетители от своя ранг и държавни глави, но в случая е нарушила протокола.

Официалното посещение на Ли Къцян слага край на 18-месечното обтягане на отношенията след срещата между британския премиер Дейвид Камерън и тибетския духовен водач в изгнание Далай лама. Китай смята тибетския водач за опасен сепаратист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *