Доларът поскъпна, златото поевтиня преди заседанието на ФЕД

Американският долар поскъпна във вторник, след като новините за по-доброто от очакваното ускорение на инфлацията подкрепиха становището, че Федералният резерв може да увеличи лихвените проценти по- рано от очакваното.

Забавянето на ръста на цените нарани световния растеж. По рано този месец от ЕЦБ намалиха лихвения процент по депозитите до отрицателна стойност, в опит да избегнат дефлацията, който може да спъне икономиката на еврозоната за години напред, коментира bnr.bg.

Американските централни банкери започнаха двудневното си заседание, след края на което анализаторите очакват ново намаление в програмата за изкупуване на облигации.
Във вторник от правителството на САЩ заявиха, че индексът на потребителските цени е нараснал с 0,4% през май, реализирайки най-голямото си увеличение за последната една година.

Новините за инфлацията бяха смекчени от по-слабите от очакваното данни за началното жилищно строителство, както и от продължаващите боеве в Ирак и газовия диспут между Русия и Украйна, което лимитира печалбите на долара, коментираха анализатори.
Американската валута спечели 0,28% спрямо йената до 102.14 йени, докато еврото изгуби 0,24% спрямо долара до 1.3540.
Поскъпването на зелените пари съвпадна с ръст при възвръщаемостта на правителствените облигации на фона на изненадващо силната инфлация.

Възвръщаемостта по 2- годишните правителствени облигации достигна най- високата си стойност от април до сега на 0,488.

Сред останалите валути, австралийският долар бе на път да реализира най-големия си еднодневен спад спрямо американския си съименник за последния месец, след като протоколът от заседанието на АЦБ даде основания за съмнения, че банката е направила всичко по силите си, за да стимулира икономиката.

Австралийският долар бе на загуба от 0,71% до 0.9330.

Паундът се оттегли от 5-годишния връх спрямо долара, след като данни показаха, че инфлацията във Великобритания е паднала до 4- и половина годишно дъно през май. Това лимитира ръста на паунда, подкрепен от очакванията, че Английската централна банка може да увеличи лихвените проценти преди края на годината.
Паундът бе на загуба от 0,17% спрямо долара до 1.6955 и 0,06% спрямо еврото до 79.88 пенса.
Той нарасна над 1.70 за пръв път от 2009 насам в понеделник, следвайки коментарите на Марк Карни от миналия четвъртък, когато той заяви, че централната банка може да увеличи лихвените проценти по- рано от очакваното.
Търговци споделиха, че може да е необходимо да се намери силно послание в протокола от срещата на централните банкери на Великобритания, за да се издигне валутата отново над 1.70.

Златото поевтиня леко

Златото поевтиня във вторник, отдръпвайки се от 3- седмичните върхове, достигнати през предишната сесия, след като по- силният долар и възможността за настъпване на намаляване на напрежението в Близкия Изток намалиха привлекателността му като безопасно убежище.
По- добрите от очакваното данни за потребителските цени в САЩ не подсилиха търсенето на метала, както стана при долара, който поскъпна въз основа на мнението, че предстои затягане на паричната политика на ФЕД, коментираха търговци.
Не бяха много тези, които се втурнаха да хеджират в благородния метал след слабите данни за жилищния сектор в САЩ индикираха по- слаба икономика като цяло.

С намаляването на непосредственото напрежение около ситуацията в Близкия Изток, вниманието се насочи към началото на двудневното заседание на ФЕД, след края на което се очаква поредното намаление на програмата за изкупуване на облигации. Централната банка ще направи изявление в сряда относно резултатите от срещата.

Спот цените на златото поевтиняха с 1.00 долар до 1269.67 долара за тройунция, като преди това докоснаха едноседмично дъно на 1258.85 долара.

Американските фючърси върху злато с доставка през август поевтиняха с 4.80 долара до 1270.50 долара за тройунция.
Златото достигна 3-седмичен връх на 1284.85 долара в понеделник, реагирайки на насилието в Ирак. Десетки иракчани бяха убити във вторник по време на сражение за провинциалната столица Бакуба, а сунитските бунтовници продължиха да бъдат заплаха за целостта на Ирак. Въпреки това, напрежението между Запада и Иран изглежда намаля, след като от Техеран обсъдиха иракската криза със САЩ и също си поставиха за цел да прекратят десетилетния спор със Запада относно ядрените оръжия.

Сред останалите благородни метали, среброто бе на печалба от 0,3% до 19.66 долара за тройунция, паладият спечели 0,4% до 812.65 долара за тройунция, а платината поскъпна с едва 0,1% до 1430.60 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *