Великобритания може да загуби до 2,2% от БВП, ако излезе от ЕС

Ако Великобритания излезе от Европейския съюз, това може да доведе до загуби в размер на 2,2% от Брутния й вътрешен продукт (БВП) до 2030 г.

Това показват данни на изследователския център „Опен Юръп“, цитирани от Ройтерс.

За възможността от „Brexit“ – излизане на Великобритания от съюза, започна да се говори заедно с увеличаването на подкрепата за антиевропейската партия ЮКИП.

Според изследователския център Лондон ще изпитва сериозни затруднение ако след евентуалното си излизане от ЕС не успее да осъществи договори за свободна търговия със страните от и извън Европа, което може да достигне до 2,2% от БВП.

„Трансформирането на Великобритания в дерегулирана, свободна за търговия икономика, каквато ще трябва да стане извън ЕС, е лесно на теория, но на практика ще се изправи срещу сериозно политическо съпротивление в рамките на самата държава“, заяви председателя на „Опен Юръп“ Родни Лийч, депутат от Консервативната партия. „Най-лошият сценарий за Великобритания би бил ако излезе от ЕС и започне да преследва протекционистки политики“, каза още той.

Партията на консерваторите, част от която е и скептично спрямо съюза крило, обеща да проведе референдум за членството на страната в ЕС преди края на 2017 г., ако след националните избори през май отново заеме първото място във властта.

ЮКИП от своя страна заяви, че ще подкрепи правителство на консерваторите само ако те се съгласят да проведат допитването преди края на настоящата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *