Меркел и Ципрас демонстрираха желание Гърция да остане в еврозоната

Германия иска да види силна в икономически план Гърция. Това обаче изисква прилагането на реформи. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел след разговори с премиера на Гърция Алексис Ципрас, информира news.bg.

„Искаме Гърция да бъде силна от гледна точка на икономиката, искаме растеж и намаляване на безработицата, в това число сред младите“, заяви Меркел. По думите й, за това са нужни реформите и солиден бюджет.

От своя страна на съвместна пресконференция с Меркел Ципрас обеща „всеобхватни структурни реформи“, информира ДПА. Той обаче подчерта, че се нуждаят от постигане на нов политически микс, за да се подпомогне за облекчаване на икономическите и социални проблеми, причинени от спасителната програма на страната.

Двамата потвърдиха желанието си Гърция да остане в еврозоната.

В контраст със създалото се впечатление за напрежение между двете страни, Меркел заяви, че германското правителство иска да си сътрудничи с Гърция, с чийто народ са създадени топли отношения. Тя напомни,че много гърци живеят в Германия, а милиони германци посещават Гърция като туристи.

От своя страна Ципрас отбеляза, че Европа се опира на уважението към законите и поетите ангажименти.

По думите му, в Гърция трябва да престанат обвиненията, че за всички беди за виновни външни сили и да се обвиняват чужденците.

Същевременно той заяви, че петгодишната програма на икономии не се увенчала с успех страната е изгубила 25% от брутния си вътрешен продукт, породили са се социални проблеми, нараснала безработицата, като сред младежите тя е достигнала 60%.

Ципрас пристигна в Берлин, за да опита да убеди лидера на най-големия кредитор на страната си – Ангела Меркел да смекчи позицията си, защото страната му е на ръба на банкрута.

Припомняме, по-рано стана ясно, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас е предупредил германския канцлер Ангела Меркел, че Атина не може да изплаща дълга си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *