Великобритания обяви частично ембарго на оръжейните доставки за Израел

Великобритания извести израелското правителство, че налага ембарго на доставките на оръжия за ВМС на Израел. Под натиска на парламента и правозащитните организации английското правителство прекратява доставките на оръжия за израелските кораби, участвали в офанзивата в ивицата Газа през януари тази година.

Както пише вестник „Аарец“, Великобритания смята, че използуването на нейните военни системи в боевете срещу Хамас е нарушение на договорите между двете страни, които определят в какви случаи може да бъде използувано английско оръжие.

Ембаргото се въвежда след тримесечна проверка на целия британски военен експорт за Израел.

В телеграмата, изпратена до израелското външно министерство, се казва, че при проверката са преразгледани 182 договора за доставка на оръжия за Израел, 35 от тях за военноморските сили. Пет лиценза са анулирани.

Девети канал на израелската телевизия коментира, че ембаргото от страна на Великобритания на практика няма да повлияе на бойната готовност на ВМС на Израел, защото обемът на английските доставки не е голям, но тези мерки могат да доведат до негативни резултати на международно ниво и да провокират аналогични действия от други страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *