Ръстът на японската индустрия повиши доверието в йената

Японската йена поскъпна спрямо всички 16 основни валути, след като индустриалното производство на страната се повиши за трети пореден месец през май, а индексът на потребителското доверие за юни се увеличи по-силно от очакваното.
В периоди на икономическа несигурност инвеститорите търсят сигурността на японската йена поради големия търговски излишък на Япония, който позволява на страната да преодолее кризата, без да разчита на външна финансова помощ.
Валутните пазари приветстваха и новината, че стойността на продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги в Япония се е повишила с 5,7% на месечна база през май, след като отчете месечен ръст от 5,2% през април.
Докладът на Министерството на икономиката, търговията и индустрията показа още, че индексът на оползотворяване на производствения капацитет се е увеличил с 8 процентни пункта до 72,6%. Това е трети месечен ръст на показателя, след рекордния скок от 10,2 процентни пункта през април.
Отделни данни на Министерския съвет разкриха, че индексът на доверието на домакинствата се е повишил за шести пореден месец през юни. Той достига 37,6 пункта през юни спрямо 35,7 пункта през май. Показателят се срина до рекордно ниската стойност от 26,2 пункта през декември.
Икономистите очакваха, че измерителят на потребителското доверие ще се повиши по-слабо до 36,8 пункта. Стойност под 50 пункта означава, че броят на песимистично настроените потребители е по-голям от този на хората с позитивни нагласи за бъдещите икономически условия.
Японската йена поскъпва с близо 1% спрямо британския паунд от началото на днешната валутна сесия и към 10:35 ч. българско време един паунд се разменя срещу 148,17 йени. Японската йена поскъпва с 0,4% спрямо еврото и с 0,2% спрямо щатския долар.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *