Корпоративният сезон в САЩ набира инерция

Инвеститорите на фондовите борси в САЩ ще насочат своето внимание към финансовите резултати на ключови компании от технологичния и финансовия сектор през тази седмица. Те ще им дадат насоки какво да очакват през втората половина на годината и ще разкрият колко е бил засегнат бизнесът на компаниите през второто тримесечие.
Основните борсови индекси в САЩ – Dow Jones IA, както и по-широкият S&P 500, се понижиха за четвърта поредна седмица, което не се е случвало от март досега. Икономистите очакват спад в печалбата на компаниите от S&P 500 в размер на 38% на годишна база за второто тримесечие, предаде Ройтерс.
Във вторник се очакват финансовите отчети на технологичната компания Intel, а интернет търсачката Google и производителят на софтуер IBM ще съобщят своите в четвъртък. Индексът на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, който се състои предимно от технологични компании, се понижи с 2,5% през изминалата седмица.
Редица големи банки също ще оповестят своите финансови резултати през тази седмица, в това число Goldman Sachs във вторник,следвани от JPMorgan в четвъртък, и Bank of America и Citigroup в петък.
Техните резултати може да бъдат доста различни в зависимост от правителствената подкрепа, която са получили. Най-позитивни са очакванията на икономистите за JPMorgan, която може да излезе почти невредима от кризата.
Важни ще бъдат също така и резултатите от дейността на компаниите от потребителския сектор, начело с Johnson & Johnson и Harley-Davidson. Те ще публикуват своите отчети съответно във вторник и четвъртък.
Най-старата компания в състава на Dow Jones IA – General Electric, ще изнесе своите резултати за изминалото тримесечие в петък.
Икономическият календар през тази седмица също е богат на индикатори, които ще хвърлят нова светлина върху състоянието на икономиката. Промяната в продажбите на дребно през юни, в производствената инфлация и бизнес запасите ще стане ясна във вторник.
В сряда инвеститорите ще разберат дали цените на потребителските стоки и индустриалното производство продължават да намаляват през юни. Тогава ще бъде публикуван и индексът на бизнес активността в производствения сектор на щата Ню Йорк, както и степента на оползотворяване на производствения капацитет.
В четвъртък както винаги ще се публикуват данните за седмичната промяна в броя на лицата, които са подали за първи път молба за социални помощи при безработица. Освен тях данните за стойността на нетните капиталови потоци ще разкрият дали интересът на чуждите инвеститори към американски ценни книжа продължава да намалява.
Седмицата ще приключи с данните за началното жилищно строителство и разрешителните за строеж през юни. Те ще покажат дали общото състояние на жилищния сектор продължава да се влошава и дали може да се очаква подобрение през идните месеци.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *