Великобритания приравнява търгуването на някои криптовалути към хазарт

Комитетът по финанси подчертава необходимостта от регулиране на криптоактивите, за да се стимулира иновациите, като в същото време се намалят ефективно рисковете.

В доклада се твърди, че спекулативните инвестиции в криптоактиви като Биткойн и Етериум носят значителни рискове и правителството трябва да възприеме различен подход, за да предпази потребителите от потенциални вреди.

Една от ключовите препоръки в доклада е необезпечените криптоактиви да се класифицират като подобни на хазарт.

В доклада се предлага, че защото криптовалутите нямат присъща стойност и цените им колебаят значително, те следва да се регулират като хазарт, а не като финансови инструменти.

В Обединеното кралство този сектор се регулира от Комисията по хазарт, съгласно Закона за хазарт от 2005 г. В рамките на тази регулация се предоставят насоки и се прилагат мерки за предотвратяване на проблемни хазартни игри, включително за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Тя обхваща различни бизнеси, като бинго зали, лотарии, игрални зали, магазини за залагания, компании за онлайн залагания и казина.

Чарлз Рандъл, бивш председател на Органа за финансово поведение (FCA), подкрепя идеята, че спекулативните криптоинвестиции са форма на хазарт и следва да бъдат съответно регулирани и облагани с данъци.

FCA също така изтъква нарастващия проблем с пристрастяването към криптохазарта и ограничения контрол, който се прилага за защита на уязвимите потребители.

Целта е да се въведат последователни разпоредби за криптоактивите и транзакциите, като те се третират еднакво. Министър-председателят Риши Сунак подчерта този подход, за да затвърди позицията на Обединеното кралство като център за криптоактиви.

Криптоиндустрията расте значително през последното десетилетие, като Обединеното кралство играе важна роля. Това може да се дължи на добре установения финансов сектор на страната, който е насърчил развитието на криптоиндустрията.

Доклад на Фонд за компенсация на финансовите услуги (ФКФУ) разкрива, че 91% от пълнолетните потребители в Обединеното кралство са запознати с криптоактивите.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *