Великобритания си поставя за цел да удвои износа си за Китай

Великобритания си поставя за цел да удвои износа си за Китай в срок от 18 месеца, съобщи британският премиер Гордън Браун на пресконференция в Лондон, на която присъства и китайският му колега Вън Цзябао, предаде АФП.

„Днес постигнахме споразумение да изградим незабавно по-добри търговски отношения и износът на Великобритания към Китай ще се увеличи с амбицията да се удвои след 18 месеца“, заяви Браун. Миналата година британският износ за страната възлизаше на 5 милиарда лири (5,5 милиарда евро) и Лондон иска тази цифра да достигне 10 милиарда лири до 2010 г., уточни Браун.

Във връзка с икономическата криза Браун пожела отношенията между двете страни да допринесат за преодоляване на кризата. „Ние научихме от предишните забавяния на икономиката, че засилената протекционистка политика в краткосрочен план само засилва рецесията в световен план и ние няма да позволим това да стане отново“, допълни Браун.

Той каза още, че е обсъдил с китайския си колега и въпроса за Тибет и спазването на човешките права. „Премиерът Вън изтъкна подобряването на социалните и икономическите права в Китай, които позволиха на стотици милиони хора през последните три десетилетия да подобрят благосъстоянието си. Призовах китайското правителство да продължи диалога, за да разреши основните въпроси с Тибет“, допълни той.
БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *