Правителството няма ясна политика за млечния сектор

Програма, ресурси и политическа подкрепа са нужни за бранша
В момента българското правителство няма ясна политика по отношение на млечния сектор и още по-малко намерение и желание да разреши неговите проблеми. Не се проявява разбиране към неизбежните и драматични социални последствия от задължителното преструктуриране на млечното животновъдство. Очаква се обезлюдяване на селата и унищожаване на естественото място за развитие на българското животновъдство. Така се обезсмисля Програмата за развитие на селските райони. Подобряването на качеството на млякото във всички страни се разглежда като проблем, изискващ политическа воля и изработване на национална програма за решаване на проблемите в млечния бранш. В България има производство на овче, козе и биволско мляко, чиято стойност е нереално ниска. Това предполага загуба на доходи и пазарни позиции. Тези млека са основата на сравнително скъпи продукти, които са и основната част от експорта.
Мерки
Опитът на другите европейски държави може да бъде полезен. Мерките, предприети за преструктуриране на млечния сектор в Полша и Португалия, бяха насочени към подкрепа за развитие на фамилни стопанства, техническа помощ, създаване на схема за плащане, отразяваща качеството на млякото, производство на фуражи, повишаване на продуктивността. Подкрепата бе свързана и със създаването на кооперации, способни ефективно да организират млекосъбиране в области, където фермерите са разпръснати.

Кооперациите трябва да са в състояние да предоставят съвети за рационализиране на малките стопанства и да приложат система на плащане, отговаряща на качеството на млякото. Висока значимост има понижаването на разходите за събиране на млякото.
Специализация
У нас съществуват специализирани млекопроизводители, които отглеждат между 10 и 50 крави. Стопанствата от тази категория са средно големи и са специализирани в млекопроизводство. Фермерите са млади и пазарно ориентирани. Те продават своето мляко на малките преработвателни предприятия от собствените хладилни вани.
Друга група са интензивните млекопроизводители, които отглеждат над 100 крави. Стопанствата в тази категория включват и растениевъдство, а качеството на млякото отговаря на стандартите на ЕС и се доставя на малките преработватели.
Тенденция
Забелязва се тенденция за бърз ръст на групата от големи ферми поради тяхната доходоносност и конкурентност, която е близка до условията в Европейския съюз. Правителството не подпомага производството на бутикови млека – овче, козе, биволско – за компенсиране на загубата на поминък от малките фермери. Преструктурирането на сектора на малките ферми може да причини поредица от социални проблеми, тъй като в повечето случаи млекопроизводството е безалтернативен поминък за тази група.
ipo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *