Великобритания ще даде 2 млрд. паунда за строеж на 55 хил. нови жилища до 2020г.

Правителството на Великобритания започва да работи по план за директно финансиране на строителството и продажбата на нови жилища в страната. Така държавта смята да се справи с недостига на апартаменти на Острова, предаде агенцияBloomberg.

От Британската агенция за жилища и общности (Homes and Communities Agency), която отговаря за строителството на домове на достъпни за хората цени, обясняват, че ще бъде подпомогнато изграждането на 10 000 жилища. Очаква се домовете да бъдат изградени на бивша база на кралските военновъздушни сили в Нордстоув, близо до Кеймбридж. Ако проектът е успешен, организацията ще предложи на правителството да бъде разширена програмата за подкрепа и да се увеличи предлагането на жилища на пазара.

Домовете се очаква да се строят два пъти по-бързо в сравнение с нормалното време за това, обясниха от финансовото министерство на Великобритания. Съгласно плана правителството ще поеме първоначалните инвестиции в проектите за жилища, а впоследствие предвижда разходите да бъдат покрити от продажбата на домовете или земята, отредена за такива строежи.

Предвидено е държавата да инвестира 2 млрд. британски паунда (около 3,1 млрд. долара) в подкрепа на изграждането на 55 хиляди нови жилища в периода до 2020 г.

Строителството на нови къщи подкрепя икономическото развитие и това е важен елемент на справедливото общество, обяснява и главният секретар на министерство на финансите Дани Александър. По думите му правителството значително ще увеличи предлагането на апартаменти като осигури финансиране за проектите. Ще се подкрепя и подобряването на капацитета на жилищните асоциации, а и по този начин ще се стимулира възстановяването на жилищното строителство, обяснява още Александър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *