Европейските фондови пазари предпазливо растат

Европейските акции бележат повишение, парирайки част от двудневния спад на фондовите борси, с оглед отскока на петролните цени от вчерашните петгодишни дъна.
В подкрепа на днешния инвеститорски риск-апетит на Стария континент е и снощно изказване на шефа на МВФ Кристин Лагард, според което падащите цени на „черното злато“ са позитивен сигнал за глобалното икономическо развитие, коментира bnr.bg.

Въпреки, че драматичния спад на петролните цени от над 40% от юни насам е негативен фактор за акциите на енергийните компании, това в същото време би трябвало да повиши печалбите на компаниите, организиращи пътувания, както и да окаже позитивно влияние върху потребителските разходи.

В началото на днешната търговия общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,9%, френският индекс CAC40 – с 0,4%, а британският индекс FTSE100 – с 1,1%. Немският фондов индекс DAX също опита първоначален ръст, пробивайки за кратко над важното ниво от 10000 пункта за пръв път от юли насам. Индексът на борсата във Франкфурт успя да удари връх от 10038 пункта – точно под неговия рекорден исторически връх около 10048 пункта, достигнат на 20-и юли тази година.

Последва рязко обръщане на първоначалната позитивна посока вероятно като реакция на новите икономически прогнози на властите в Москва, според които Русия ще навлезе в рецесия и БВП ще се свие с 0,8% през 2015-а година. Немският индекс DAX реагира най-негативно, тъй като икономиката на Германия е и най-силно засегната от кризата в Русия и от наложените от Запада санкции спрямо Москва. Сега фондовият индекс DAX вече бележи понижение от -0,26% към 9937 пункта, докато френският индекс CAC40 върна към вчерашното ниво на затваряне около 4380 пункта.

Единствено акциите, търгувани на борсите в Лондон, остават със солиден ръст с оглед отскока на петролните цени и стабилизацията на останалите стокови пазари, като британският индекс FTSE100 се повишава с 1,07%. Най-солидно повишение бележат компаниите от газовия и петролен сектор бележат солиден ръст, като акциите на Afren PLC се повишават с 11,15%, на Premier Oil PLC – с 6,05% и на Tullow Oil PLC – с 4,87%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *