Магистралите трябва да станат платени от 2017 година

България трябва поетапно да премине към система за заплащане на такси по пътищата, но това би могло да стане най-рано през 2017 г. Това заяви вчера регионалният министър Лиляна Павлова при представянето на винетките за следващата година.

Според Павлова начинът на ползване на пътищата в страната трябва да се реформира така, че който най-много използва и руши инфраструктурата като тежкотоварните автомобили например, трябва и да плаща по-голяма такса. От догодина ще се разработват варианти и методика на изчисляване на тол таксите. Така най-рано през 2017 г. се очаква да се премине поетапно към новата система.

Винетките за 2015 г. ще са в пунктовете за разпространение от 15 декември. Цената на годишната винетка за леките коли остава непроменена за поредна година – 67 лева, месечната ще струва 25 лева, а седмичната – 10 лева. Ръст в продажбата на винетки от около 6% се отбелязва през тази година в сравнение с миналата, отчете още регионалният министър. От тях са постъпили общо 217.5 милиона лева.

Стикерите за 2015 г. са с вградени две холограми за по-добра защита, обясни шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров и предупреди, че при отлепване винетката ще се разпада. Целта е тя да не може да се ползва от повече от един автомобил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *