Венецуела се върна във Фонда за развитие на ОПЕК

Венецуела възстанови членството си във Фонда за международно развитие на ОПЕК, съобщи Oil.ru. Министърът на финансите на латиноамериканската държава Родриго Кабесас участва в заседанието на фонда, в който влизат Иран, Кувейт и Судитска Арабия – страните с водеща роля в организацията на страните-износителки на петрол.

Фондът за международно развитие отделя средства за най-нуждаещите се страни от Африка, Азия и Латинска Америка. Анализаторите обясняват обрата в поведението на Венецуела, която отново влиза във Фонда след 5-годишно прекъсване, с готовността на страната да инвестира в латиноамериканските и карибските държави като Хаити, Куба и Никарагуа.

На последното си заседание Фондът е предоставил кредит от 20 млн. долара на Етиопия, с който бедната африканска държава ще построи мрежа от електропроводи. Допълнително 15 млн. долара ще бъдат насочени по програмата за борба със СПИН в Африка, други 15 млн. долара – за възстановяване на училищата, разрушени в Палестина, а 150 хиляди долара – за реконструкция на медицински център, пострадал при бомбардировките в Ливан. Планирана е финансова подкрепа на пострадалите и от земетресението в Перу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *