Вето на Закона за енергийната ефективност

Президентът Георги Първанов върна днес за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергийната ефективност, приет от Народното събрание на 23 март 2007 г.

Президентът Георги Първанов върна днес за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергийната ефективност, приет от Народното събрание на 23 март 2007 г. Това съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Президентът оспорва текст от закона, с който се ограничават данъчни облекчения за сградите, които отговарят на изискванията за енергийна ефективност. Нарушава се принципът промените в данъчните закони, отнасящи се до данъчни утежнения, да влизат в сила от началото на финансовата година, а гражданите и юридическите лица да са предварително осведомени за дължимите данъци.

Освен това, последните изменения на Конституцията предвиждат правомощия на местната власт при определяне на местните данъци.

При изработването на ново законодателство за местните данъци се очаква да бъде обсъдена цялостната им правна уредба и не бива промените да се правят инцидентно, се казва в съобщението на прессекретариата на президента.

В публикуваните на сайта на президента мотиви за връщането на закона за преразглеждане се изтъква, че с §27 от Преходните и заключителните разпоредби (ПЗР) на приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за енергийната ефективност се изменя чл. 24, ал. 1, т. 18 и т. 19 на Закона за местните данъци и такси. По този начин се преуреждат установени данъчни облекчения, свързани с повишаване на енергийната ефективност на сгради.

Президентът счита, че ограничаването на данъчни преференции или въвеждането на данъчни утежнения трябва да се прави по такъв открит и прозрачен начин, който да не накърнява доверието на гражданите в държавата и принципа на правната сигурност – основна ценност в правовата държава.

Въпрос на законодателна целесъобразност е въвеждането на данъчни облекчения или утежнения, но това трябва да става, като се спазват установените принципи на бюджетното и данъчното законодателство, е посочено в мотивите на президента.

С изменението на Закона за местните данъци и такси с §27 във връзка с §31 от ПЗР на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергийната ефективност се предвижда предлаганото изменение на Закона за местните данъци и такси да влезе в сила веднага след обнародването на закона. По този начин се нарушават утвърдени бюджетни принципи, залегнали в чл. 2, ал. 3, 4 и 5 от Закона за устройството на държавния бюджет (ЗУДБ), които са присъщи на правовата държава и законността в сферата на данъчното облагане. В посочените разпоредби на ЗУДБ императивно е установено, че „данъчните приходи се определят по силата на действащите данъчни закони към датата на влизане в сила на годишния закон за държавния бюджет“ и че „промени на данъците във всички елементи на данъчната уредба след срока по ал. 3 не трябва да се предвижда да влизат в сила по-рано от изменение на действащия или влизането в сила на Закона за държавния бюджет за следващата бюджетна година“ и че „разпоредбите на закони, които предвиждат увеличаване на разходите или намаляване на приходите, след като е приет годишният закон за държавния бюджет, влизат в сила не по-рано от изменението му или влизането в сила на закона за държавния бюджет за следващата година“. Тези принципи са задължителни за народните представители при промени в данъчните закони, изтъква президентът.

Според Конституционния съд (мотиви към Решение № 9 от 1996 г., по к.д. № 9 от 1996 г.) нормите, с които се въвеждат данъчни задължения или данъчни утежнения, трябва да бъдат създадени преди времето, за което се отнасят. В този смисъл гражданите и юридическите лица трябва да са осведомени предварително, преди настъпването на финансовата година, за данъците и техния размер, които те ще плащат.

Посочените принципи налагат при преуреждане на данъчни задължения задълбочено да се анализира ефектът върху приетия и действащ закон за бюджета за съответната година и засягането на интересите на гражданите и юридическите лица. Ако промяната е наложителна, то би трябвало въз основата на посочените бюджетни принципи тя да влезе в сила от началото на 2008 г. Мотивите към законопроекта не обосновават ясно причините, които налагат приемането на новата правна уредба в този момент, казва още Първанов.

Последните изменения на конституцията дават правомощия на общинските съвети да определят размера на местните данъци при условия, по ред и размери, установени със закон, което предполага изработването на ново законодателство за местните данъци, допълва президентът.

В мотивите на президента се казва още:

„Като отчитам противоречието на приетата поправка със Закона за устройството на държавния бюджет и като имам предвид, че въвеждането на данъчни утежнения или ограничаването на данъчни облекчения не бива да влиза в сила, след като вече е започнала финансовата година, на основание чл. 101, ал. 1 от конституцията оспорвам разпоредбата на § 27, във връзка с § 31 от ПЗР на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергийната ефективност и връщам закона за ново обсъждане в Народното събрание.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *