Взели сме 30 млн. лв. кредити за енергийна ефективност

Кредитите, отпуснати за енергийна ефективност на домакинствата от 2005 г. до сега, възлизат на около 30 млн. лв., заяви Минчо Бенов, консултант по програмата за кредити за енергоефективни проекти. По кредитната линия на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) близо 20 хил. български домакинства могат да спестят разходи за отопление. Срокът на линията е удължен до средата на 2008 г.

От всички отпуснати заеми най-голям брой са тези за подмяна на дограма – около 51%. 18% от отпуснатите заеми са за климатици, а 14% за топлоизолация. Потребителите на енергийни заеми са главно в големите градове. Предпочитаният от потребителите среден заем е 3000 лв.

Продължи четенетоРеклама:

Кредитната линия на ЕБВР е в размер на 50 млн. EUR, като кредити по нея отпускат 6 банки у нас. Безвъзмездната помощ в размер на 20% по заемите се изплаща от фонд Козлодуй, който е капитализиран от Европейската комисия.

Кредитът е еднократен, а клиентът сам избира фирмите, които ще направят енергийните подобрения. След подписване на договора срокът за изпълнение на енергоефективния проект е 4 месеца и на база на финансовите документи, удостоверяващи това, той получава безвъзмездното възстановяване на част от средствата. На 8% от заемополучателите се прави проверка на място от експерти, като при установяване на разминавания не се изплаща безвъзмездната сума, каза още Бенов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *