ЕЦБ отделя 95 млрд. евро за борба с кредитната криза

Европейската централна банка отпусна безпрецедентен кредит в размер на ? 94.8 млрд. или $130 млрд., след като търсенето на кеш на европейските парични пазари дръпна нагоре лихвите по междубанковите кредити, съобщи агенция Bloomberg.

Отказът да се дават пари назаем на фона на загрижеността от загубите на вторичния ипотечен пазар в САЩ, за една нощ дръпна цената на междубанковите кредити в евро до 4.7%, сравнено с официалната лихва по рефинансиране на ЕЦБ от 4%. Цената на междубанковите заеми в долари през нощта скочи до 5.86% от 5.35% вчера.

Лихвите по междубанкови кредити скачат в следствие на страхове, че банките ще увеличават загубите си заради инвестиции, свързани с ипотеките в САЩ.

Както стана известно по-рано днес, BNP Paribas, най-голямата банка във Франция, прекратява дейността на три от своите инвестиционни фондове. Банката заяви, че липсата на ликвидност означавала невъзможност „честно“ да се оценят техните активи.

„Никой не знае в действителност колко големи са настоящите кредитни проблеми“, казва служител на Nomura International по европейските кредити в Лондон.

В изявление от днес, ЕЦБ е заявила, че формира спешен фонд „за да осигури нормалните условия на пазара на евро“. ЕЦБ трябваше да привлече допълнителни средства, за да удовлетвори всичките 49 постъпили заявки за получаване на кредит по фиксираната ставка от 4%.

Това е първата подобна операция на централната банка след терористичните атаки на 9/11. Ден след атаката, банката формира фонд от ?69.3 млрд., а на 13ти септември бяха отпуснати още ?40.5 млрд.

„Сега всяка банка е подозирана, така че никой повече не иска да отпуска кредит на никого“, казва трейдър от Хановер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *