Вземаме с 20% по-големи заеми

Вземаме с 20% по-големи заеми

Средно с 20% се е увеличила средната сума на кредитите, изтеглени от началото на годината досега. Тава показва статистиката на консултантското дружество „Кредит център“, част от „Адрес груп“.

Средният размер на заема през 2005 г. е бил 19 000 евро, през 2006 г. – 26 000 евро, докато в края на февруари 2007 г. той вече е 31 300 евро, посочи управителят на компанията Тихомир Тошев. Около 3 пъти повече са и заемите над 50 хил. евро.

Ръстът на цените на имотите от началото на годината досега не е над 10%, така че увеличението на размера на кредитите е заради нарасналата платежоспособност и сигурността на домакинствата, смята Тошев.

Той прогнозира, че до края на годината лихвите по заемите ще паднат с 0,5-1%. Около 30 европейски банки са заявили намерение за навлизане на пазара, поне 4-5 от тях ще предложат нови ипотечни продукти до края на годината, очакват от „Кредит център“.

Над 70% от жилищата, купени от януари насам, са с пари назаем, показват данните на дружеството. Най-често заемът е за около 80% от цената на имота. Заради влизането ни в ЕС пазарът е нервен, търсенето е по-високо от предлагането, защото повечето от продавачите на имоти все още задържат офертите.

Сделки обаче има – броят на отпуснатите 4,1 млн. кредита през февруари е равен на този през декември, който по традиция е силен, обясни Тихомир Тошев.

Вече 4 банки – тези от „Уникредит груп“ („Биохим“, „Ейч Ви Би Биохим“ и Хеброс банк) и „Алианц“, отпускат кредити без наказателна лихва при предсрочно погасяване.

Това условие за заема поставят около 17% от консултираните от дружеството купувачи. За 32% от кредитополучателите най-важна е крайната цена, която ще платят, докато погасяват заема си.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *