Дипломите защитени като банкноти

БНБ слага холограми на тапиите за висше

СОФИЯ. Дипломите за висше образование ще имат специална защита като банкнотите. Тапиите вече ще се правят в печатницата на БНБ. Това предвижда съвместен проект на МОН и ректорите на вузове, съобщи просветният министър Даниел Вълчев. Мярката се налага заради разкритите след прокурорска проверка фалшиви дипломи. Смятам, че едно централизирано печатане на документите за завършено образование ще заличи всички съмнения относно тяхната автентичност, коментира Вълчев.

Проектът на МОН и академиците предвижда още готовите тапии да бъдат раздавани според точния брой на записаните в регистрите на вузовете младежи. В момента всеки университет сам отговаря за дипломите, които издава и завежда в регистрите на министерството.

Идеята за централизирано издаване на дипломите ще бъде обсъдена по време на традиционната среща на академичните ръководства с просветния министър във Варна. В дискусията ще се включи и премиерът Сергей Станишев, както и шефът на парламентарната комисия по образование Лютви Местан.

Междувременно прокуратурата продължава проверката за легализираните от чиновници на МОН фалшиви тапии за висше. Докато трае разследването, от работа временно са отстранени седем служители, припомни Даниел Вълчев. Те са преместени в други дирекции на просветното ведомство. Разследващите случая още умуват дали издаването на няколко входящи номера е нормативно нарушение, обясни министърът.

Теодора Йолчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *