Вземат до един лев такса при теглене от банкомат

Всеки има познати, които са готови да обикалят дълго време, за да открият банкомат на своята банка, откъдето да си изтеглят пари. И сигурно това ви е изглеждало излишно губене на време и сили, вместо да ползвате най-близката машина. Оказва се обаче, че не е съвсем така.
Тежко „наказание“ тегне над всички нас, които решаваме, че щом видим банкомат, независимо на коя банката е, можем да вземем пари в брой. За това плащаме скъпо – таксите вече стигат до левче. Преди най-високите бяха по около 40 стотинки.
Така, ако прибягвате до кеш от АТМ машина десетина пъти в месеца, ще сте назад с около 10 лева.
Почти всички банки удържат сериозни суми за теглене на пари от чужди устройства. Точните такси зависят от вида карта, но за най-масовите са от 0,50 до 1 лв. При ползване на банкомат на банката сумите са далеч по-ниски или въобще ги няма.
„Като част от източниците на приходи банките повишиха и таксите си за дебитни карти“, показват наблюденията на Иван Стойков, анализатор в „Моите пари“. Според него това може да се свърже и с кризата. Обяснението е, че когато дадена банка има нужда от буквално всяка стотинка, тя ще търси и източници за набавянето й.
Според Тихомир Тошев, шеф на „КредитЦентър“, обаче кризата едва ли е повлияла за увеличението на таксите, защото винаги поддръжката на банкомати е била сериозен разход, а броят на машините непрекъснато се увеличавал. Това водело и до поскъпването на таксите. Банките увеличавали разликата между сумата, която искат при теглене от свой и чужд апарат, за да накарат клиентите си да ползват основно техните услуги. Влияе и това, че разходите по обработването на операции с карти от други банки са по-големи, обясниха експерти.
Едни от най-високите такси за теглене от чужд банкомат са на ОББ и УниКредит Булбанк, става ясно от тарифите в сайтовете им.
Първата банка удържа 1 лв. за теглене от чужд банкомат. Ако се ползва нейно устройство се вземат 0,30 лв.
В чужбина се дърпат 5 лв. плюс 1% от ползваната сума.
С две стотинки по-малко от ОББ – 0,98 лв., събира УниКредит Булбанк на клиентите, които теглят от чужд банкомат. Няма такса за теглене от устройство на банката у нас или от собственост на „УниКредит груп“ в чужбина.
Освен това плащанията с дебитни карти в търговски обекти и за услуги в страната и в чужбина, с изключение на картите Маестро, където таксата е минимална от 20 ст., също са без такса. За банкомати в чужбина на други банки се удържат 3 евро плюс 1% от сумата.
Таксата на ДСК за ползване на пари кеш от нейн и от чужд банкомат е съответно 0,15 и 0,75 лв. Извън България се удържат 4 лв. и 1,5 на сто от сумата. По-евтино – 2 лв. е, ако се ползва банкомат на ОТП, собственик на банката.
„Райфайзен“ събира 0,70 лв. за получаване на пари в брой от чужд АТМ терминал и 0,20 лв. от собствен. Толкова се удържат и за плащане на стоки и услуги с пластиката. Таксата за теглене на пари в чужбина е 5 лв. плюс 1% от тях.
ПИБ няма такса при ползване на нейно устройство, но за такова на друга банка събира 0,60 лв. в страната и 3 лв. плюс 1% от сумата зад граница. Банката удържа по 0,15 лв. при плащане чрез банкомат или ПОС.
Пощенска събира по 0,90 лв., ако устройството е на друга банка, и по 0,20 лв., ако е нейно. В чужбина се вземат 2 евро плюс 1,5% от парите.
Банката има и месечна такса за обслужване, която е в размер на 0,50 лв.
0,74 лв. удържа СЖ Експресбанк на посегналите към чуждо устройство, но пък не им събира никаква такса за теглене от свое. 5 лв. плюс 1% от сумата удържа в чужбина.
Притежателите на международна дебитна карта от СИБАНК няма да платят за ползването й от банкомат на банката, но ще трябва да се разделят с 0,55 лв., в случай че прибегнат до друг у нас, и с 4 лв. плюс 1% от сумата в чужбина. 0,15 лв. се удържат на клиентите с местна пластика при теглене от собствено устройство.

в. 24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *