Ваня Боюклиева: Кооперациите ще оцелеят в кризата

– Г-жо Боюклиева, вие сте зам.-председател на ЦКС, как се справят кооперациите в условията на икономическа криза? Бизнесът масово се оплаква от свитото потребителско търсене.
– Ние не сме изолирани от пазара. Потреблението се свива навсякъде. Още повече в малките населени места, където основно работим. Но за щастие през последните няколко години успяхме да натрупаме собствен материален и финансов ресурс. Надяваме се това да осигури стабилност на нашите кооперативни организации и да намали последствията от рецесията.
– В момента кооперациите осигуряват над 100 милиона от работните места в света. Кои са новите области, в които се работи активно?
– Кооперациите играят ключова роля в световната икономика, тъй като са гъвкави и успяват да се развиват дори в условията на икономическа стагнация. Има и други фактори, които ни помагат. Процесът на глобализация, демографските тенденции и разширяването на мащабите на взаимната търговия откриха възможности за нови пазари и нови области на дейност. Така се появи концепцията за “кооперациите от ново поколение”, основани на иновациите в различни икономически сектори и социални области.
– Българските потребителни кооперации включват ли се в тази концепция?
– Определено. Някои от характеристиките на кооперациите от ново поколение са те да се развиват устойчиво в различни стопански сектори, да са конкурeнтни и да предлагат регионални и местни услуги на целеви групи, които в противен случай не биха имали достъп до тях.
Организации от системата на Централния кооперативен съюз покриват голяма част от тези изисквания. Имаме изградени структури в почти всички населени места. В 854-те ни кооперации членуват 162 000 член-кооператори, а в нашите организации работят близо 12 000 човека.
Те са заети в редица стопански направления като търговия, промишленост, хлебопроизводство, туризъм, земеделие, изкупуване, услуги и осигуряват ежегодно ръст на приходите от 20%.
– Кои са вашите предимства?
С общи усилия успяхме за организираме и развием успешно единен кооперативен пазар, в резултат на който вече имаме собствена търговска верига КООП с над 500 търговски обекта. Те притежават приблизително 50 000 кв. м търговска площ и предлагат над 5000 артикула, от които 90 със собствената марка “КООП”.
За три години реконструирахме изцяло някои от водещите си хлебопекарни и вече разполагаме със 100 районни центъра по хлебопроизводство, които са на европейско ниво и осигуряват хляб и хлебни изделия на редица населени места и дори махали в страната. Имаме обособена и собствена туристическа верига, която работи под марката “КООП – Вашето място за почивка”. Този месец към нея се присъедини нов, шести поред кооперативен хотел в Несебър. Осъществяваме изкупвателна дейност, която разполага с осигурен финансов ресурс и пазар, и земеделие и горско стопанство, които се развиват с бързи темпове.
– Стратегията ви за развитие до 2011 г. обхваща много сфери. Ще можете ли да се справите сами с тях в сегашните условия?

– Разчитаме изключително на нашите кадри и на нашите партньори от Европа. Доказва го и домакинството ни на предстоящата конференция и на генералната асамблея на нашата европейска организация “Кооперативна Европа”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *