Взимаме 500 млн. евро назаем от ЕИБ за плащанията по европейските програми

По този заем се работи от доста време, той беше одобрен преди около 3 седмици от борда на Европейската инвестиционна банка и трябва да бъде одобрен от следващия български парламент. Ние просто сме си свършили работата, осигурявайки непрекъснатост, тъй като тези пари са ни необходими.

Това заяви служебният министър по еврофондовете Илияна Цанова във връзка с подготвения заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 500 млн. евро.

„Служебното правителство не е подготвило този заем. Той е структурен заем, който винаги се отпуска, за да покрие националното финансиране, което България дължи към европейските програми. За периода 2007 – 2013 такъв заем беше ползван на стойност 700 млн. евро, сега ние трябва да осигурим това финансиране и за новия програмен период“, добави тя.

Цанова е категорична, че тези пари са „за осигуряване на националното съфинансиране по оперативните програми. Отделно ще се търси финансиране до 50% за ОП „Транспорт“, ако приоритетите останат такива, каквито са предложени от служебното правителство.

Средствата за целта според нея ще бъдат набрани чрез „дългосрочен финансов ресурс от международни финансови институции при много по-изгодни условия от тези на търговските банки“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *