Чужденците са удвоили инвестициите в гръцки имоти

Чужденците са удвоили инвестициите си в имоти в Гърция, предимно във ваканционни жилища, през първата половина на годината в сравнение със същия период на 2013 г., сочат данни на Bank of Greece, цитирани от ekathimerini.com.

За периода от януари до юни 2014 година чужденците са купили имоти в страната за общо 117,4 млн. евро, спрямо 60,3 млн. евро година по-рано.

Цените на ваканционните жилища в Гърция се понижиха с над 40% от началото на кризата преди шест години.

Търсенето тази година нарасна толкова силно, че задмина сумата за цялата 2012 година (113 млн. евро) само през първото полугодие. Чуждестранният интерес към местния пазар започна да става по-явен миналата година, когато на пазара бяха инвестирани 168 млн. евро – с 48,5% повече от 2012 г.

Брокери на имоти обясняват ръста във ваканционния сегмент не само със спада на цените, но и с постоянното нарастване на туристите и мерките на правителството, които направиха сделките по-привлекателни. Такива мерки са например намаляването на таксата за прехвърляне на собственост от 8-10% миналата година до 3% сега и издаването на разрешителни за пребиваване на граждани на страни извън ЕС, които купят имот за 250 хил. евро или повече.

Всичко това генерира оптимизъм, че запасите от непродадени ваканционни имоти, оценявани на около 30-40 хил. в цялата страна, постепенно ще бъдат усвоени, което пък ще окаже подкрепа на пазара на имоти като цяло.

Търсенето е концентрирано около Цикладските острови, начело с Миконос и Санторини. Други популярни места са Крит, Родос и Корфу. Цените варират значително в зависимост от региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *