Мрачна прогноза на МВФ за световната икономика

Перспективите за световната икономика се влошават, предупреди Международният валутен фонд. Според оценката на МВФ има вероятност от 40% еврозоната да влезе в третата си рецесия от началото на финансовата криза насам.

Прогнозите отразяват както продължаващите проблеми, породени от кризата през 2008 г., така и опасенията, че светът навлиза в нова ера на по-бавен растеж.

Оливие Бланшар, главен икономист на МВФ, коментира, че предизвикателството за политиците е да възстановят доверието с ясни планове за справяне с последствията от кризата и предизвикателствата от ниския потенциал за растеж.

Според МВФ глобалната икономика ще нарасне с едва 3.3% през 2014 г., при предишни очаквания за 3.7%.

Към дългосрочните проблеми се прибавя и засиленото геополитическо напрежение в редица страни. В същото време финансовите пазари показват ясни признаци на самодоволство, заради ниските лихвени проценти на големите централни банки.

Възстановяването на САЩ остава стабилно според МВФ със среден темп на растеж от 3% през 2014-2015 г.

В същото време обаче рисковете за еврозоната са се увеличили рязко. Прогнозата за растеж на икономиката на валутния съюз е само 0.8% през 2014 г. и 1.3% през 2015 г. От МВФ смятат, че рискът от рецесия в еврозоната се е удвоил през последните 6 месеца, като възможността за дефлация е около 30%.

По-голямата част от растежа на световната икономика ще дойде от развиващите се пазари, но и при тях перспективите се влошават, като темпът ще е с 0.3 процентни пункта по-нисък от предходната прогноза на МВФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *