Виена пак е най-доброто място за живеене

За поредна година Виена оглавява класацията на най-добрите градове за живеене в света, съставяна от консултантската компания Mercer.

Втората и трета позиция са съответно за Цюрих и Окланд. Мюнхен е на четвърто място, следван от Ванкувър, който е и градът с най-добро класиране в Северна Америка, отбелязват от компанията.

Сингапур (на 25-та позиция в общата класация) е най-добрият град за живеене в Азия, а Дубай (73-ти в света) – в Близкия Изток и Африка.

Mercer прави проучването за най-добрите градове за живеене всяка година, за да помогне на многонационалните компании и други работодатели да компенсират служителите им при преместване в чужбина. В ежегодния доклад се представят препоръки за над 460 града по целия свят, а класацията обхваща 223 от тези градове.

“Политическата нестабилност, високите нива на престъпност и повишеното замърсяване на въздуха са няколко фактора, които могат да бъдат вредни за задграничните служители, техните семейства и местните жители”, посочва се в резюмето на доклада.

“За да се гарантира, че компенсационните пакети отразяват местната среда по подходящ начин, работодателите се нуждаят от ясна картина на качеството на живот в градовете, където те работят”, допълва Слагин Пракатил, старши изследовател в Mercer.

“Европейските градове се радват на високо общо качество на живот в сравнение с тези в други региони. Здравеопазването, инфраструктурата, съоръженията за отдих са като цяло на много високо ниво”, посочва Пракатил.

Политическата стабилност и относително ниските нива на престъпност позволяват чужденците да се чувстват безопасно и сигурно в повечето европейски градове, допълва експертът.

Столицата на Грузия Тбилиси е градът от европейския регион с най-слабо класиране – 191-во място в общата класация. В долната част на класацията са също Минск (189), Ереван (190), Тирана (179) и Санкт Петербург (168).

Сред най-добрите места за живеене в Северна Америка доминират канадски градове. Ванкувър оглавява регионалната класация, следван от Отава (14-то място в общата класация), Торонто (15), Монреал (23) и Сан Франциско (27).

Най-ниска позиция за региона отбелязва Мексико Сити (122), предшестван от Детройт (70), Сейнт Луис (67), Хюстън (66) и Маями (65).

В проучването за 2014 г. Mercer за първи път признава “втория ешелон”, или развиващите се градове, по целия свят. “Тези градове инвестират в развитието на инфраструктурата им и в привличането на чужди инвестиции чрез предоставяне на стимули, като например жилища, данъчни облекчения и други”, посочва Пракатил.

“Новите градове ще станат големи играчи, с които традиционните финансови центрове и столици ще трябва да се конкурират”, допълва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *