Запасите от желязна руда на Китай достигат рекордно равнище

Запасите от желязна руда в най-големия консуматор на суровината в света, Китай, достигнаха рекордно ниво, след като търговците в страната увеличиха вноса с цел да използват стоката като залог за кредити, а вътрешното търсене остана ниско.

Запасите на пристанищата достигнаха 100,25 млн. тона миналата седмица, преминавайки нивото от 100 млн. тона за първи път от юли 2012-а година, по данни на базираната в Шанхай Steelhome Information Technology Co. Резервите на страната нарастват с 16%.

Спот цената на желязната руда в Китай пада с 8,2% тази година, но въпреки това вносът в страната скочи до рекордно ниво миналия месец. За миналия месец в страната са внесени 86,83 млн. тона руда, а през декември месец на миналата година – 73,38 млн. тона. В същото време цената на тон руда със съдържание 62% падна до 120 долара за тон днес, спрямо 123,20 долара в петък. Фючърсите за доставка през март поскъпват с 1,4% до ниво от 873 юана за тон (144 долара).

Причините за намаленото търсене на суровината в Китай се дължат на затрудненото финансиране на металургичната индустрия в Китай. Средно претеглената лихва по кредитите за декември в Китай е 7,2%, спрямо 6,22% година по-рано. Другата причина е натрупването на запаси от продукти от стомана заради спада на строителните дейности след китайската нова година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *