София е 60-та в международна класация за най-скъпите пазари за офиси

София е запазила сравнително стабилни позиции в класацията на консултантската компания Cushman&Wakefield за най-скъпите пазари на офиси. Разходите за наем на кв. м площ в централните райони на столицата достигат 223 евро на кв. м годишно, което ни нарежда на 60-та позиция в подреждането от общо 67 локации.

През миналата година София беше класирана на 61-во място с годишни разходи за наем на кв. м от 177 евро.

Непосредствено след нас в класацията влиза македонската столица Скопие, където разходите за наем на кв. м годишно достигат 222 евро, както и Талин, Естония, с 221 евро.

По-ниски са и наемите на офиси в Загреб, Хърватия, Киото, Еквадор, Аман, Йордания, и Лимасол в Кипър.

За втора поредна година Уест Енд в Лондон оглавява класацията на консултантската компания. Разходите за наем на кв. м в района достигат 2 122 евро. Търсенето в района продължава да се засилва, докато предлагането на висококачествени площи остава свито.

Следва Хонконг с 1 432 евро, както и Москва, която се придвижва от 6-то място в миналогодишната класация, с 1 092 евро.

Първата десетка се допълва от Пекин, Токио, Ню Йорк, Рио де Жанейро, Ню Делхи, Париж, и Сидни.

Според данните на компанията наемите на офиси в глобален мащаб са се повишили с 3% през 2013 г., което е трета поредна година на подобно представяне на пазара в световен мащаб.

Наемателите в глобален план продължават да са предпазливи, като разходите остават основното им опасение, посочва се в доклада на компанията. Наематели продължават да се ориентират към по-ефективни и евтини площи, а много от тях продължават да консолидират операциите си.

През цялата 2013 г. наемателите на офиси са били фокусирани върху офиси с добро разположение и високо качество, като търсенето на първокласни простраства продължава да нараства. В резултат, благодарение и на свитото предлагане, наемите на най-висококачествените офиси са започнали да нарастват, посочват експертите.

Липсата на качествени офиси е водеща характеристика на много от европейските пазари, включително и на най-популярните сред инвеститорите Лондон и Франкфурт, което е оказало подкрепа на наемите. Очаква се тенденцията да се задържи и през тази година и наемните нива на висококачествените офиси да отбележат слаб ръст на всички пазари. По-значителен ръст се очаква на пазарите на офиси в Лондон и Дъблин.

„След пет години на финансова и икономическа несигурност в Европа стабилността в региона като цяло най-накрая започна да се завръща през 2013 г., макар и разликите между пазарите да са значителни“, подчертава се в доклада.

Същевременно наемите на първокласните офиси в района на Централна и Източна Европа отчитат ръст от само 0,2%, сочат данните на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *