Виртуалната валута Bitcoin е на ръба след затварянето на една от най-големите й борси

Виртуалната валута Bitcoin се изправи пред поредния труден проблем, след като една от най-големите й и популярни борси, Mt. Gox, затвори врати и се оказа, че от нея липсват пари на клиентите й в размер на стотици милиони долари, съобщава онлайн изданието GigaOm.

Mt. Gox беше една от най-старите платформи за обмен на реални пари за Bitcoin и обратното. Тя беше и един от дългогодишните поддръжници на виртуалната валута. През последните дни обаче изпитваше сериозни проблеми и беше спряла временно част от услугите си и дори не показваше актуалните стойности на Bitcoin.

Въпреки че уверяваше, че всичко е наред и е въпрос на време нормалната работа да бъде възобновена, тази нощ Mt. Gox спря работа напълно и сайтът й беше свален. Паралелно и изпълнителният директор на Mt. Gox напусна борда на Bitcoin Foundation. Освен това в интернет се появи и вътрешен документ на компанията, който посочва, че борсата е загубила 744 408 Bitcoin монети на стойност над 370 млн. долара в зависимост от обменния курс.

В документа, който е чернова на наръчник по кризисна стратегия, се твърди, че загубата е резултат от кражба, която е останала незабелязана в продължение на няколко години. Макар да не е напълно ясно доколко информацията е достоверна, липсата на каквато и да е реакция от страна на Mt. Gox и изчезването на борсата от интернет доведоха до срив от 17% на цената на Bitcoin.

Веднага се появиха и множество съобщения за край на Bitcoin и пълна загуба на доверие във валутата. В опит да успокоят ситуацията изпълнителните директори на останалите шест големи Bitcoin борси публикуваха общо изявление. В него те определят действията на Mt. Gox като „трагично нарушаване на доверието на потребителите“.

Те уверяват, че ще направят всичко възможно да върнат доверието на хората в Bitcoin и ще направят това с прозрачност, подобряване на защитите и подкрепата на доверени инвеститори. За целта борсите планират и множество съвместни действия за единното подобряване на Bitcoin.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *