Без бързане за пенсиите

„Очакваме нещо да се промени, за да се върнем в Националния съвет за тристранно сътрудничество“,заяви вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов по БНР.

„НСТС е някакъв орган, регистриращ намерения на правителството, нещо като трансмисия. „Участието там е безсмислено, за съжаление. Могат да бъдат променени някои неща, но това зависи от председателя на Съвета, от волята на правителството и т.н. Даже онзи ден ми се стори, че и колегите от КНСБ като че ли и те обмислят напускане.“

За срещата от миналата седмица запенсионната реформапри социалния министър Манолов посочи:

„Правителствената страна повече ни слушаше нас, другите две страни. Разбира се, тази среща, както много други подобни срещи, беше нагласена в някакъв смисъл, защото когато трябваше да говорим за частните пенсионни фондове, очевидно е, че там тяхната лакомия трябва да бъде смирена. На тази среща присъстваха и техни хора, защото в България това е в реда на нещата. Лобизмът и конфликтът на интереси при нас е по скоро правило, отколкото изключение. Това, за което като че ли се разбрахме при д-р Адемов, че в крайна сметка правителството ще прецени какво му се прави и ще ни го предложи.Въпросът е, че и те не знаят какво им се прави. Аз им предложих, ако искат да си намерят някаква отправна точка, да отворят доклада на Световната банка от миналата година. За да бъде поправена една система, трябва да бъдат приложени комплекс от мерки, не само една.“

Според Манолов нещата не са свързани непременно с изборите.

При пенсиите не бива да се бърза и да се правят резки движения, защото ефектите понякога са чудовищни, категоричен е Димитър Манолов и обясни, че това, което в момента ни се случва, е резултат единствено и само на „идиотски политически решения“.

Засъстоянието на НОИ, вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ подчерта, че това не е дефицит, а системно и целенасочено и планирано съсипване на институцията.

„Когато знаеш колко пари ще ти трябват и кажеш „Не, аз ще събирам половината от тях“ – разбира се, че те няма как да ти стигнат.“, изтъкна Манолов.

Частните пенсионни фондовеса в провал много отдавна, категоричен е Манолов и добави, че единственото нещо, което ги спасява от това тази истина да лъсне, е това, че те не плащат пенсии. Когато започнат да плащат пенсии, „ще лъсне безпощадната истина“.

„Според мен една от причините някой да имитира пенсионна реформа е именно идеята те да бъдат извадени от това блато. Това, което те не могат да направят, защото е било ясно, че няма да могат да го направят, но през всичкото време те са ползвали този ресурс, огромна част са отклонявали за себе си. И сега – работата е сбъркана, кой да плати – държавата да плати. В момента това се подготвя.“

Манолов добави, че ще се получават някакви пенсии от тези фондове, но те няма да са според очакванията и обещанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *