Висш банкер хвърли оставка с гръм и трясък

Вицепрезидентът на Украинската национална банка (НБУ) Олександър Савченко обвини ръководството на банката във валутни спекулации и подаде оставка, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС.

„За съжаление, валутни спекулации се извършват с участието на националната банка“, посочи Савченко пред журналисти. Той посочи, че днес е подал оставка от заеманата длъжност в знак на несъгласие с икономическата, кредитната и валутната политика на ръководството на НБУ.

Савченко изтъкна, че е настоявал и изпращал доклади, че официалният курс трябва да бъде един, като посочи, че когато има разлика между официалния и пазарния курс от 5-6 процента, това означава, че „без усилие някой всекидневно получава 5-6 милиона долара“.

При такъв марж според него огромни средства са попадали в джоба на избрани банки. „Можех само да седя и да приемам нещата, това щеше да е нечестно и непочтено“, каза Савченко, цитиран от ДПА. Според него националната банка не е независима, а е дълбоко въвлечена в политиката, а понякога, чрез определени схеми – и в търговията. „Това е недопустимо“, подчерта той. По думите му сега има безпрецедентна намеса от страна на президента и секретариата, както и други структури – партии, групи, временни комисии, които разследват дейността на банката. Като пример Савченко посочи схеми за рефинансиране на избрани търговски банки, които непропорционално са получили големи суми и не са ги похарчили за кредитиране на икономиката. Според него тези пари са отишли на валутния пазар. Преди това министърът на вътрешните работи Юрий Луценко съобщи за злоупотреби на валутния пазар от ръководители на НБУ и и.д. президентът на банката Анатолий Шаповалов беше извикан на разпит във вътрешното министерство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *