Сергей Шматко: Не е имало тайни споразумения между България и Русия

Между Русия и България не е имало тайни енергийни споразумения, заяви пред журналисти в Москва руският министър на енергетиката Сергей Шматко. Той и генералният директор на държавната корпорация Росатом Сергей Кириенко пристигат идната седмица в България за да обсъдят бъдещето на съвместните енергийни проекти.

Дваматаще разискват в София бъдещето на проектите „Бургас-Александруполис“, „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“.

Съобщавайки новината за предстоящите разговори, руската агенция ИТАР-ТАСС припомня заявеното през юли намерение на новото българско правителство временно да преустанови преговорите с Русия по енергийните проекти и да се извършат експертизи по сключените преди това споразумения.

Управляващите в България искат да се убедят доколко тези проекти са изгодни и отговарят на интересите на страната, изтъкват руските медии, като акцентират на позицията на Владимир Путин по време на срещата му с Бойко Борисов на 1 септември в Полша, че Русия е готова да се откаже от реализацията на някои големи енергийни проекти в България.

Коментирайки изказванията на българския премиер Бойко Борисов за необходимостта да се проучат договорите, руският енергиен министйр Сергей Шматко изтъкна пред журналисти, че всички проекти са се обсъждали открито в Европа.

„Руските фирми са преминали през всички процедури за получаване на разрешения от ресорните европейски органи за реализацията на проекта АЕЦ Белене”, посочи Шматко и добави, че „да се говори, че е имало някакви тайни споразумения, за които опозицията не е знаела, е невярно”.

„Ако всеки път се отменят легитимни решения, приети от предишното правителство, как изобщо ще работим със страната”, добавя руският енергиен министър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *