Включват глобализационния фонд на ЕС в борбата срещу кризата

Eвропейският парламентприевчера предложение, целящо да разшири полето на действие на Фонда за приспособяване към глобализацията в ситуации на икономическа и финансова криза. фондът ще се намесва вече и при случаи, когато работници са съкратени вследствие на настоящата криза.
За целта държавите членки, които кандидатстват за средства от фонда, трябва да установят директна връзка между съкращенията и настоящата криза. Тази мярка ще се прилага за заявления, подадени преди 31 декември 2011 г.
Един от основните проблеми на фонда е, че установените строги критерии за намеса не позволяват неговото пълно използване. Поради тази причина, за периода до средата на 2008 г. само 15 000 работници са получили помощ на обща стойност 4 500 евро.
В този контекст, измененото предложение за регламент препоръчва да се намали прагът на съкращенията, при които може да има намеса от страна на глобализационният фонд, от 1 000 на 500 работници за дадено предприятие на една държава членка.
Размерът на намеса от страна на фонда ще бъде 50%, като той може да достигне до 65% към 2011 г.
Целта на Европейския фонд за приспособяване към глобализацията е да осигури ефективна помощ на работниците, съкратени от работа вследствие на глобализацията.
Максималният бюджет на фонда е 500 милиона евро и се използва за предприемане на активни мерки по отношение на пазара на труда, като отпускане на стипендии за квалификация и помощи за мобилност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *