Заплатите в реалния сектор намалели средно с 1/3 от началото на 2009 г.

„Заплатите в реалния сектор са намалели средно с около една трета, а в някои предприятия дори наполовина от начало на годината спрямо предходната“, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Спадът в заплащането се дължи преди всичко на намаленото работно време, информира агенция Фокус.

„Когато хората работят на четири, вместо на осем часа – получават два пъти по-малко“, каза той. По думите му не може да се говори за никакво увеличение на бюджетните заплати и на пенсиите, когато хората в реалния сектор получават два пъти по-малко през последните месеци.

„Всички трябва равномерно да понесат удара от кризата“, каза Велев.

Според него има признаци, че икономиката ни ще започне да се възстановява още тази година.

„Ако това се потвърди и започне възстановяване през третото тримесечие, може би няма да има нужда от актуализиране на бюджета и направените буфери ще бъдат достатъчни“, каза Велев.

„Различните сектори на икономиката навлизат в криза в различни моменти – първо кризата удари металургията, премина през строителството и машиностроенето. Именно от тези сектори трябва да започне и възстановяването и в последните два месеца при тях се забелязва стабилизация и няма нов спад в продажбите“, смята той.

„Някои предприятия няма да успеят да преживеят кризата – вече има фалити, макар и да не са масови. Повечето са ограничили дейността си и са се свили до минимални граници, поддържайки някаква жизненост“, обясни Велев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *