ВКС се зае с такса ”сградна инсталация” за парното

Върховният касационен съд (ВКС) образува дело за такса „сградна инсталация“ за парното по искане на националния омбудсман Мая Манолова.

Магистратите трябва да се произнесат трябва ли и отказалите се от парно клиенти да плащат за отделяната в сградната инсталация топлоенергия, след като това е непоискана от тях услуга.

Съдът ще режи дали общите условия на топлофикационните дружества са валидни за всички или трябва да се сключват индивидуални договори с тях, тъй като има противоречиви законови разпоредби, включително иразнопосочни съдебни решенияпо конкретни казуси на клиенти с топлофикационни дружества.

Според едни решения доставката на топлинна енергия за сгради-етажна собственост е колективна услуга, която се ползва от всички живеещи, и не е необходим индивидуален писмен договор с доставчика, за да се приеме, че разходите за топлинна енергия трябва да се плащат от всички.

Отношенията с централно топлофицираните сгради са уредени в общите условия на доставчиците, което е разписано в Закона за енергетиката. Освен това се приема, че като купуват жилище в топлофициран имот собствениците са наясно, че стават потребители на топлинна енергия и клиенти на топлофикация.

В други съдебни решения се приема, че Законът за енергетиката визира, че всички собственици и титуляри на вещно право на ползване в сграда-етажна собственост, присъединени към абонатна станция, са клиенти на топлинна енергия, но в същото време това се счита за непоискана услуга според Закона за защита на потребителите, който според Манолова е по-висшият.

Съдът трябва да се произнесе кое от двете твърдения е вярното.

В момента таксата за сградна инсталация в сметките за парно е включена в графата „Отопление на имот“, коментира пред OFFNews омбудсманът на „Топлофикация София“ Деян Дянков.

„Точно колко сме платили за тръбите за парно става ясно само в изравнителните сметки, сградната инсталация се изчислява според кубатурата на апартамента и се разпределя процентно между собствениците. Ако обаче в блока, в който живеете, някой краде парно – напримеробявил е нулево потребление, но си включва тайно радиаторите, сумата за сградна инсталация може да се окаже по-висока в сравнение с предишна година“, уточни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *