М. Генов: 150 млн. лв. са изхарчени от правителството под масата

Чрез промените в Закона за публичните финанси се опитвате да сложите усмирителна риза на общините. Той създава достатъчно предпоставки пак да ги разделим на „наши“ и ваши“, каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Манол Генов.

Социалистът припомни, че при предходното правителство с мандата на БСП е съществувала публична и конкретна програма за стимулиране на общините. „Ние имахме официална програма за 500 млн. лв., за разлика от това – през изминалата финансова година са изхарчени 150 млн. лв. под масата – без правила, без наредби, само с решения на Министерски съвет – по красота, по шуробаджанащина“, категоричен е депутатът от левицата.

Той посочи и друг проблем – „няма анализ за състоянието на българските общини, а 170 общини от общо 265 са абсолютно зависими от централния бюджет“.Народният представител направи резюме на сегашната ситуация: „Заспала е административната реформа по отношение на децентрализацията на финансите. Общините имат остаряла система относно данъците, която се базират единствено на имотни данъци и от там – приходи“.

„Няма да подкрепим този законопроект и между първо и второ четене ще направим разумните предложения за българските общини, за да може, доколкото е възможно законодателно, да не бъдат поставени в тази зависимост от централната власт“, категоричен е Генов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *