Петролът удари най-високи върхове от началото на годината

Цените на суровия петрол може би вече са оформили дъно, тъй като завръщането на Иран на пазара се е оказало по-малко драматично, отколкото обещаваха властите в Техеран и с оглед на сигнали за спад в предлагането на „черното злато“ от производителките извън ОПЕК, съобщава в петъкМеждународната енергийна агенция(MAE).

В последния месечен доклад на МАЕ се отбеляза, че на забележителното възстановяване на цените на петрола през последните седмицине трябва да се гледа като на окончателен знак, че най-лошото вече е приключило, но въпреки това има признаци, чецените може би вече са достигналидъното.

През февруари петролният добив на ОПЕК се сви с 90 хиляди барела на ден до 32,61 млн. барела ежедневно поради по-слабо производство от страна на Ирак, Нигерия и Обединените арабски емирства, посочи Международната енергийна агенция. Загубите бяха отчасти компенсирани от нарастване с 220 хиляди барела на ден на иранския добив, който през миналия месец достигна 4-годишен връх от 3,22 милиона барела на ден, се посочва в доклада на МАЕ.

Завръщането на Иран на петролните пазари не се оказа чак толкова драматично, колкото обещаваха иранските власти и всъщност е по-постепенно, заяви водещата енергийна агенция, който съветва някои от най-големите потребителите на петрол в света.

В същото време световният топизносител на петрол – Саудитска Арабия повиши слабо своето производство през февруари до 10,23 милиона барела на ден от 10,21 милиона месец по-рано, докато предлагането на „черното злато“ извън ОПЕК се сви с 90 хиляди барела на ден до 57,1 млн. барела и се очаква да спадне с общо 750 хиляди барела на ден през настоящата година, прогнозира МАЕ. Агенцията очаква петролният добив в САЩ през 2016 година да намалее с близо 530 хиляди барела на ден до 12,4 млн. барела на ден.

Друг фактор, който в момента поддържа цените по-високи, е възможното съвместно действие от страна на основните петролни производителки за контролиране на тяхното производство, допълни Международната енергийна агенция.

Миналия месец енергийните министри на Саудитска Арабия и Русия – двете най-големи в света износителки на петрол, съвместно с Катар и Венецуела, се договориха да замразят производството си на нивата от януари, но само ако ги последват и други водещи производителки.

На този етап Техеран отхвърля идеята, като през последните дни властите в Иран заявиха многократно, че те планират да повишат петролния си добив до нивата от преди наложените на страната Западни санкции.

Международната енергийна агенция обаче отбеляза, че е малко вероятно подобно споразумение да се отрази съществено на баланса между петролното търсене и предлагане през първата половина на 2016 година.

Прогнозата на МАЕ, че пазарът на „черното злато“ може би вече е достигнал дъно, доведе до ново поскъпване на петрола през днешната европейска търговия. Фючърсите на петрола сорт „брент“ нарастват с 1,65% към 40,71 долара за барел, отправяйки поглед към тазгодишния връх от 41,48 долара, достигнат в началото на седмицата (на 8-и март). Фючърсите на американския лек суров петрол се повишават с 2% към нов връх за настоящата година от 38,60 долара.

Подкрепа за подновеното поскъпване на „черното злато“ оказва и понижението на американския долар на валутните пазари, както и нарастващите очаквания за предстояща в близките седмици среща между основните производителки от и извън ОПЕК, на която да се постигне официално споразумение за замразяване на техните добри на нивата от януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *