Владиците връщат Коледа на 6 януари?

Възможно е тази година да празнуваме за последно Коледа на 25 декември, ако архиереите от Българската православна църква решат да върнат стария църковен календар.
Според него, Рождество Христово се пада на 6 януари, обясни за “Монитор” главният секретар на Светия синод епископ Наум.
От Синодалната палата съобщиха, че владиците от Светия синод са решили да оставят Коледа да се празнува на 25 декември и тази година. На 20 декември обаче Синодът се очаква да разгледа молбата на група вярващи от Челопечене и свещеник Марий Димитров, който служи по стария календар с разрешението на патриарх Максим повече от 20 години. Искането е заведено с входящ номер 1014 от 20 ноември. Документът е парафиран от председателя на Богослужебната комисия Сливенския митрополит Йоаникий като допустим за разглеждане от Светия синод.
Имам мнение по въпроса, но ще го кажа след заседанието на синода в зависимост от решението, което вземе, каза Неврокопският митрополит Натанаил, който също е в Богослужебната комисия, която има решаващ глас по въпроса за стария и новия календар.
Вносителите подчертават, че петима епископи са ги подкрепили през 1997 г. Това са покойният Доростолски митрополит Иларион, сегашният Пловдивски Николай, Ловчанският митрополит Гавриил и покойният главен секретар на синода митрополит Геласий.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *