Вложителите да участват в спасяването на КТБ

Най-рационалният подход е вложителите също да бъдат въвлечени в спасяването на КТБ, като един от вариантите е всеки от тях да стане акционер с до 20 процента от сумите си в банката. Това предложи в интервю за Дарик икономистът проф. Христина Вучева, която е бивш финансов министър в служебното правителство с премиер Ренета Инджова.

Според проф. Вучева подобна стъпка би гарантирала, че поне една пета от сумите на хората с влог в Корпоративна търговска банка няма да бъдат теглени.

Като заяви, че ликвидация на банката ще бъде най-скъпият вариант за изход от кризата с КТБ, проф. Христина Вучева посочи, че следващият парламент и новото правителство могат да се възползват от препоръките в новата европейска директива за преструктуриране на банките, която макар и приета, все още не е приложена в родното законодателство.

Според нея ако в началото на кризата с КТБ е можело да се намери изход без участието на политическата класа, вече не може без политическо решение с намесата на бъдещия парламент.

По думите на Вучева именно участието на вложителите в спасяването на банката е един от методите, който се препоръчва в новата евродиректива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *