Румъния продължава да изпреварва останалите страни в региона

Икономическите резултати на Румъния я наредиха сред европейските лидери във възстановяването от кризата. Икономическият растеж надскочи очакванията, като достигна 3.5% през 2013 г. Значителен принос за това имат земеделието и индустрията, по-специално производството на автомобили за чуждестранни пазари, сочи анализ на Кофас.

Основният фактор за растеж беше износът, който отбелязва силен ръст от 13.5% и по-специално износът на селскостопански продукти и автомобили.

Румъния е една от най-зависимите страни от селското стопанство в целия Европейски съюз, като почти 31% от работещото население е заето в този сектор. Следователно икономическите резултати на страната са силно свързани с метеорологичните условия. Реколтата през лятото на 2013 г. беше отлична, което доведе до положителни промени в предлагането. През 2013 г. приходите от селскостопански стоки в Румъния достигнаха 17 милиарда евро, скачайки с 25%, като представляват близо 5% от стойността на селскостопанската продукция в целия Европейски съюз.

Заедно с износа на земеделски култури, производството на автомобили също дава принос в износа на Румъния. Тъй като страната има едни от най-ниските разходи за труд в ЕС, тя се превърна в любима дестинация на производители на автомобили като Renault и Ford. Подобрените перспективи за международния автомобилен сектор, заедно с румънския производствен капацитет, дават силна подкрепа на увеличението на добавената стойност в румънската икономика.

Транспортният сектор в Румъния е основен поддържащ фактор за икономиката на страната. Обемът на товарния транспорт възлиза на 108% от БВП през 2012 г. – над средното ниво за ЕС от 95%, но по-нисък от този на нейните съседи. България и Полша имат най-високи обеми, съответно с 174% и 137% от БВП.

Транспортният сектор предлага положителни перспективи предвид нарасналото търсене на този тип услуги в еврозоната, основния търговски партньор на Румъния. Въпреки това подобряването на търсенето на транспортни услуги няма директно да се отрази в увеличение на нетните печалби за всички румънски фирми, работещи в този сектор. Силната конкуренция може да доведе до намаляване на цените и приемането на по-ниски маржове на фона на стабилни фиксирани разходи. Кофас прогнозира средно ниво на риск в транспортния сектор.

Румъния печели от по-големи увеличения в селскостопанското производство, отколкото други страни от ЦИЕ. Въпреки положителния му принос обаче това не може да се разглежда като постоянен фактор в производството на страната. Още повече, че секторът на храните има средно ниво на риск, с много малки предприятия, които се борят за печалба под натиска на постоянните разходи.

Що се отнася до външните фактори, Румъния може да се възползва от сътресенията в Украйна. Неотдавнашната нестабилност създаде добра възможност за Румъния да се превърне в основен играч на пазара на зърнени култури в района на Черно море. Русия и Украйна остават основните производители на зърно в региона, със съответно четири и три пъти по-голяма продукция от Румъния. Въпреки това, тази година се очаква производството им да намалее с 4% за Русия и с 10% за Украйна. Със стабилното световно търсене Румъния ще бъде в състояние да увеличи износа и влиянието си върху експортните цени.

За 2014 г. Кофас прогнозира, че Румъния ще бъде, заедно с Латвия, една от двете икономики от Централна и Източна Европа, където темпът на растеж на брутния вътрешен продукт няма да се подобри. Малко вероятно е динамиката на силния ръст да се повтори, докато базовите ефекти ще бъдат видими през втората половина на годината. Прогнозата за 2014 г. е за реален растеж на БВП от 2.5%. Очакваният ръст ще доведе румънската икономика по-близо до прогнозирания среден темп за ЦИЕ от 2.4%.

Очакванията за селскостопанската продукция през 2014 г. са смесени. Износът ще остане воден от търсенето на нови автомобили, сектор, който е от огромно значение за доброто представяне на румънската промишленост. Вътрешното търсене също показва подобрение с покачване на разходите на домакинствата – въпреки това те ще останат ограничени, заради мудния растеж на кредитирането. Ръстът на инвестициите в дълготрайни активи няма да се ускори в съответствие с частното потребление, тъй като компаниите все още не са напълно убедени, че икономическото възстановяване е устойчиво.

„Икономическите показатели няма да останат на стабилни нива, тъй като основните компании, с принос в растежа от миналата година, не са устойчиви. Това вече е потвърдено от техническа рецесия през първите две тримесечия на 2014 година. Но темпът на растеж от 2.5% през 2014 г. ще бъде подкрепен от значителните обеми на износа към страните от еврозоната и постепенното ребалансиране на икономиката на страната към вътрешното търсене”, прогнозира Грегор Шилевич, Главен икономист на Кофас за ЦИЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *