Вложители и служители на Корпоративна търговска банка излязоха на мирна демонстрация

Над 50 вложители и служители на Корпоративна търговска банка излязоха на мирна демонстрация снощи пред сградата на БНБ в Пловдив. Те надуха свирки и издигнаха плакати „Управата на БНБ и всички бандити – на бесилото“. Протестиращите настояха КТБ да отвори врати на 21 септември, както бе съобщено от БНБ.

Това е основното ни искане – банката да отвори, държавата да си влезе в ролята и виновните да бъдат осъдени, заяви Илия Зюмбилев, един от организаторите на протеста във Фейсбук групата „КТБalive“. Искаме възможност да ползваме парите си – аз съм си платил данъците, не съм мошеник, а работник, който сега е ограбен, добави той.

„Как в САЩ успяха за два месеца да върнат спестяванията на хората във фалиралите банки, в Гърция – за една седмица, в Кипър – за 10 дни, в Португалия също, а тук не може“, коментира друг от протестиращите – Александър Ангелов.

Весела Филчева дойде да подкрепи демонстрантите, тъй като децата й имат спестявания в КТБ. „Искаме информация, никой не ни казва какво ще стане“, заяви тя. „Не е наша работа да определяме какво да се случи с КТБ – има си квестори, които ще решат, но да кажат – за лоши кредити ли става дума, за слаба ликвидност ли, нещо конкретно“, настоя Илия Зюмбилев.

Информация нямат и служителите на КТБ, които също имат спестявания в банката. „На страната на вложителите сме, ние също сме ощетени и нищо не ни казват“, каза Васил Вънев.

Демонстрантите бяха категорични, че няма да се откажат да търсят правата си и, ако трябва, ще излязат на гражданско неподчинение. Ако банката не отвори на 21 септември, много от вложителите ще заведат съдебни дела срещу държавата, ще продължим с протестите, докато не си получим парите, категоричен е Зюмбилев. По неговите думи, само в Пловдив и областта вложителите в КТБ са над 20 000 души. Протести срещу КТБ се проведоха в повечето големи градове на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *