Европейските индекси нагоре за втори ден

Европейските акции завършиха борсовата сесия във вторник, 19 август, на зелено, след като няколко компании, сред които и A.P. Moeller-Maersk A/S, отчетоха високи печалби. В САЩ, акциите достигат рекордно високи стойности на фона на очаквания, че централните банки ще продължат да се придържат към политики за подкрепяне на икономическото възстановяване, пише Bloomberg. Азиатските акции отчитат спад днес, 20 август.

Индексът Stoxx Europe 600 се покачи с 0.6% до 335.49 пункта. Бенчмаркът отчете 1.2% ръст във вторник, след като разговорите между Русия и Украйна намалиха притесненията за развитието на конфликта между двете държави.

В четвъртък управители на централни банки, включително председателят на Федералния резерв Джанет Йелън и президентът на Европейската централна банка Марио Драги, ще се срещнат в Джаксън Хол, Уайоминг, за да обсъдят перспективите си за икономическа и парична политика.

Националните бенчмарк индекси се покачиха във всички западноевропейски държави, с изключение на Ирландия и Исландия. FTSE 100 и CAC 40 се покачиха с по 0.6%, а DAX добави 1%.

Акциите на Maersk поскъпнаха с 4.9% до 14160 крони, след като компанията обяви, че очаква годишна печалба от $4.5 млрд. предишната прогноза беше за $4 млрд. Най-големият превозвач на контейнери в света отчете печалба преди лихви, данъци обезценяване и амортизации от $3.09 млрд. за второто тримесечие, с което надмина очакванията на анализатори. Компанията обяви също, че планира да изкупи обратно свои акции за около $1 млрд. през следващите 12 месеца.

Групата на добивните компании отчете най-лошо представяне сред 19 индустриални групи в Stoxx 600. Fresnillo Plc, която добива злато и сребро в Мексико, отчете спад на цената на акциите си с 3% до 973 пенса, а акциите на Anglo American Plc поевтиняха с 1.3% до 1 578.5 пенса.

Повече от $710 млрд. са били вложени в американски акции през последния месец, а индексът S&P 500 е близо до 0.3% от исторически връх. Причина за позитивното настроение са очакванията, че ФЕД ще остави лихвените проценти близо до нулата за по-дълъг период. Американският бенчмарк добави 0.5% до 1 981.60 пункта във вторник.

Акциите на фондовите борси в САЩ скочиха, след като търговци на дребно отчетоха по-добри от очакваните печалби. Същевременно инфлационното напрежение в страната остава ограничено, а започнатите нови жилищни строежи са скочили. Индексът Nasdaq Composite добави 0.4% до най-високото си равнище от 2000 година. Dow Jones Industrial Average се повиши с 0.5% до 16 919.59 пункта, на 219 пункта от рекорден връх.

Индексът Nasdaq Composite се покачи с 0.4% във вторник, след като предходния ден добави 1% и достигна рекордна стойност от март 2000 година.

Чуждестранните инвеститори може да повишат покупките на американски акции, заради съмнения в собствените си икономики и политиките на централните банки, се казва в доклад на Stifel.

След три етапа на парични стимули от ФЕД и по-добри от очакваните печалби на компаниите, индексът S&P 500 е със 194% над дъното на мечи пазара си, достигнато през март 2009 година. Индексът не е имал 10-процентен спад от повече от 3 години.

Акциите на Apple поскъпнаха с 1.4% до $100.53. инвеститорите очакват новите продукти на компанията, сред които iPhones с по-големи екрани и часовници, които биха могли да доведат до скок в приходите.

На азиатските борси днес индексът MSCI Asia Pacific се понижи с 0.2% до 148.59 пункта в 12:06ч. в Хонг Конг. Индексът приключи борсовата сесия във вторник с 1% повишение, след като притесненията около глобалните политически конфликти намаляха.

Японският Topix се повиши с 0.1%, след като страната отчете ръст на износа през юли, който надминава очакванията. Вносът на Япония също се е повишил.

Индексът Hang Seng отчете по-малко от 0.1% ръст, на път да отчете най-високата си стойност при затваряне от май 2008 година. Hang Seng China Enterprises згуби 0.5%, а Shanghai Composite се сви с 0.1%.

Акциите на най-голямата добивна компания в света BHP Billiton поевтиняха с 3.9%. Компанията обяви във вторник, че ще осъществи най-голямото разделяне в добивната индустрия – ще бъдат отделени алуминиевите, въглищните и сребърните активи, като ще бъде създадена компания, която ще се оценява на $15 млрд., след като бъде листната на борсата през 2015 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *